2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megállapodás a filmes szakma támogatásáról

2007. január 29.
Megállapodás született az Oktatási és Kulturális Minisztérium valamint a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) között a filmes szakma elkövetkező négy évre szóló támogatásáról - jelentette be Hiller István szakminiszter hétfőn Budapesten.
Hiller István miniszter és Grunwalsky Ferenc, az MMK kuratóriumának elnöke (Fotó: Gordon Eszter)
Hiller István miniszter és Grunwalsky Ferenc, az MMK kuratóriumának elnöke (Fotó: Gordon Eszter)

A kulturális tárca vezetőjének szavai szerint "önigazgatóvá válik a kultúra szereplői közül elsőként" a filmes szakma Magyarországon, miután az OKM a területet "négy évre előre kivonta az éves költségvetési huzavonából, alkudozásból".

A miniszter hangsúlyozta: az MMK-val történt megállapodás alapján a szakma pontosan tudhatja, hogy az elkövetkező 4 évben milyen támogatásban részesül, emellett a szakminisztérium támogatását minden alku nélkül az MMK kapja meg.

A múlt héten kötött megállapodás másik része a filmvagyonról szól, amelynek értelmében a filmszakmai vagyon részvényei véglegesen átkerültek az MMK-hoz.

Hiller István rámutatott: a megállapodás olyan jelentőségű, mint a filmtörvény megszületése volt, amely a szakma teljes vertikumára kiterjedő támogatási rendszert alakított ki.

Grunwalsky Ferenc, az MMK kuratóriumának elnöke elmondta: a megállapodás minden szempontból új fejezet az egész filmszakma életében. A támogatás összege az eredetileg ígérthez képest kevesebb, de még "elviselhető" minimumnak kell tekinteni - tette hozzá.

Hiller István a filmtörvényről szólva elmondta: az Országgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül szavazta azt meg, belpolitikai értelemben az egyik utolsó volt, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Meghozatala és életbe lépése óta a magyar filmes világ és a filmipar is felpezsdült, a növekedés pedig azóta is tart.

A miniszter ismertette a filmtörvény életbe lépése és 2006. közötti összesített adatokat. Ezek alapján a közvetlen magyarországi filmgyártási költségek mintegy 24 milliárd forintra emelkedtek, ez a 2004-es összeg háromszorosa.

A filmgyártás minden államilag finanszírozott forintja mellé 2006-ban 1,2-1,4 forintnyi magántőke társult. Az adókedvezményre jogosító támogatási igazolások összesített értéke 2006-ban tovább emelkedett, meghaladta a 3 milliárd forintot, 2004-hez viszonyítva ez is a háromszorosára emelkedett - hangsúlyozta a szakminiszter.

Elmondta, hogy miközben a mozilátogatók száma csökkent, a magyar filmek nézőszáma emelkedett. A magyar filmek jegyár- bevétele egy év alatt 32 százalékkal emelkedett, a nézők száma pedig 16 százalékkal nőtt.

"A törvény gyakorlati alkalmazása, ideértve a nemzetközi fogadtatást is, bebizonyította, hogy az abban foglalt szakmai koncepció működőképes, jól szolgálja a magyar filmművészet és filmipar fejlődését, amely az új magyar filmalkotások növekedésével is mérhető" - fogalmazott a kulturális miniszter.

Grunwalsky Ferenc beszámolt arról, hogy a filmszemlén résztvevő alkotások mintegy 45 százalékát finanszírozza a közalapítvány, a többit a szakma önfejlődésének forrásából teremtik meg.

Az MMK kuratóriumi elnökének véleménye szerint a következő fontos lépés, hogy a magyar filmgyártás iparilag és szakmailag is bekapcsolódjon az európai együttműködésbe.

A szakminisztérium összegzése szerint 2002. és 2006. között az évi költségvetési támogatás mintegy hatszorosára emelkedett.A tájékoztatón kiosztott írásos anyag szerint az állami költségvetés által az MMK részére biztosított támogatás 1992 és 2001 között évente szinte azonos nominálértéken, mintegy 1 milliárd forint körül mozgott, 2002-től ugrásszerűen megnőtt, és 2006-ban elérte a 6, 2 milliárd forintot.

Az összegzés kitér arra is, hogy 2006-ban az MMK részére biztosított támogatáson kívül a Nemzeti Kulturális Alap 400 millió forint, a Magyar Történelmi Film Közalapítvány 400 millió forint támogatást kapott, részben 1956-os témájú filmalkotások készítésére. Emellett az Eurimage és a Media Plus programok révén további 600 millió forint európai támogatást kaptak a magyar és a koprodukciós alkotások.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok