2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megemlékezés Kodály Zoltán sírjánál

2007. december 17.
A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság vasárnap délelőtt megemlékezést tartott Kodály Zoltán sírjánál, a Farkasréti temetőben a zeneszerző 125. születésnapja alkalmából. Ezzel a kettős évforduló - 40 éve halt meg Kodály - tiszteletére rendezett jubileumi év a záráshoz érkezett.
Fotó: Gordon EszterA bizottság Kósa Ferenc filmrendezőt és Schneider Márta kulturális szakállamtitkárt kérte föl az emlékezésre, amelyen ott volt a zeneszerző özvegye, Kodályné Péczely Sarolta, Lomnici Zoltán, a Legfelső Bíróság elnöke, Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, volt miniszterelnök és Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, valamint számos Kodály-tanítvány. A síremléket az emlékévre tekintettel a nyáron újíttatta föl a bizottság.

Kósa Ferenc filmrendező, a bizottsága tagja egy régi, 60 évvel ezelőtti Kodály születésnapon elhangzottakból idézett. Eszerint zeneszerző-pedagógus tudatosan vállalta a hídember szerepét, Széchenyihez hasonlóan. Hidat teremtett magyarság múltja, jelene és jövője között, a béke, a tisztelet és a szeretet hídját. Kodály a helytállás példáját mutatta egész életében. Életművének, emberi hitvallásának fénye semmit sem halványult, ellenkezőleg, nőttön nő a múló időben - fogalmazott a filmrendező.


Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Reménnyel és jó érzéssel állunk itt, mert aki 40 évvel ezelőtt meghalt, sokat tett azért, hogy úgy érezzük, jó itt élni - mondta Schneider Márta kulturális szakállamtitkár. Hangsúlyozta: Kodály összefonta az énekelt és beszélt anyanyelvet, hiszen azt vallotta, hogy a zene ügye nem elsősorban csak a zenéé, sokkal inkább a kultúrateremtésé. Vannak a léleknek olyan régiói, amelyekbe csak a zene világít be - idézte Kodályt. Mi utódok - jelentette ki az államtitkár - köszönjük, hogy a kezünkbe adta ezt a lámpást.

Este a Zeneakadémián ünnepi műsor hangzik el Kodály Zoltán műveiből, a Magyar Állami Operaházban pedig a Psalmus Hungaricust és a Székelyfonót játsszák. Hétfőn Kecskeméten, a zeneszerző szülővárosában tartják a Serkenj fel, kegyes nép címmel szervezett ifjúsági műveltségi vetélkedő döntőjét, az eredményt az esti gálahangversenyen hirdetik ki.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok