2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkezdődött a 27. Budapesti Tavaszi Fesztivál

2007. március 16.
A 27. Budapesti Tavaszi Fesztivál A festmény ideje, az újraértelmezett hagyomány című kiállítás megnyitójával vette kezdetét pénteken Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában.
Ez a város nap mint nap újjászületik - mondta Demszky Gábor főpolgármester a fesztiválmegnyitón azzal kapcsolatban, hogy csütörtök este még zavargások voltak a fővárosban, ma pedig már Európa egyik legnagyszerűbb kulturális programjának megnyitóját tartják.

Hozzátette: csodálatos a város újjászületési képessége, ami biztosítja majd az elkövetkező három hétben, hogy "külföldi turisták tízezrei látogassanak el a magyar fővárosba". A főpolgármester hangsúlyozta: habár idén hétmilliárd forinttal kevesebb pénz jutott Budapest működési költségeire, a tavaszi fesztiválra szánt támogatási összeg nem változott a tavalyi évhez képest.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István ünnepi köszöntőjében feltette a kérdést:"melyik is a mi igazi arcunk? A tegnap esti vagy a ma délutáni? (...) Ha őszinték vagyunk, nem lehet mást felelni: ez is, az is". Az a kérdés, hogy melyik az ország nagyobb érdeke - tette hozzá az oktatási és kulturális miniszter.

Az április 1-ig tartó rendezvénysorozat megnyitójának közönségét köszöntötte Ujhelyi István, az önkormányzati és területfejlesztési tárca államtitkára is. Kiemelte: a sok külföldi turistát vonzó esemény nagy lehetősége a hazai turizmus fejlődésének is. A politikus emlékeztetett rá: a kulturális seregszemle 27 évvel ezelőtt a hazai idegenforgalmi szakma ösztönzésére jött létre, s mára Európa egyik legnagyobb és legismertebb fesztiválja lett.

A fesztiválon 128 rendezvényt tartanak, több mint 3.500 fellépővel, 48 helyszínen. Ehhez kapcsolódik az utolsó három napon a kortárs művészeteknek bemutatkozási lehetőséget adó Fringe Fesztivál a maga 343 ingyenes rendezvényével.

A skóciai Edinburghból származó, nem professzionális előadókat felvonultató "peremfesztivált" idén másodszor rendezik meg Budapesten. Ezúttal 83 színházi produkció, 45 táncbemutató és 23 performance mellett 188 zenei előadás is szerepel a programban.

Az idei fesztivál legfőbb célja a magyar nemzeti kultúra értékeinek bemutatása, a középpontban a 125 évvel ezelőtt született és 40 éve elhunyt Kodály Zoltán zeneszerző életműve áll. A rendezvény nyitó programja is erről tanúskodik: péntek este a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kodály-estjét tartják a Művészetek Palotájában.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál díszvendége ezúttal Győr városa lesz, de a fesztivállal egy időben összesen 16 vidéki városban is rendeznek tavaszi fesztivált.

A rendezvény összköltségvetése 1.36 milliárd forint, ennek 38 százaléka állami támogatás. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 224 millió forinttal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium 178 millióval, míg a Fővárosi Önkormányzat 123 millióval támogatja a rendezvényt.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok