2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkezdődött a Budapesti Mahler Ünnep

2007. szeptember 10.
"A fesztivál új ünnepet ad Magyarországnak, a zene iránt érdeklődőknek" - mondta Hiller István kulturális miniszter a Budapesti Mahler Ünnep megnyitóján vasárnap Budapesten.

A harmadik alkalommal megrendezett ünnepet övező érdeklődésről Szólva Hiller István megjegyezte: a fesztiválnak helyet adó Művészetek Palotája már "nem bírja befogadókészséggel".
"Hagyomány született, amiről beszélni, amiben részt venni nagy élmény" - tette hozzá, megjegyezve, hogy a programoknak köszönhetően immár nemzetközivé válik a rendezvény.
A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Művészetek Palotája által szervezte, szeptember 9. és 16. között zajló programsorozat keretében az első Mahler-lemezekből nyílt kiállítás.


Fotó: Gordon Eszter

"Ezek az apróságok teszik igazán ünneppé az eseményt" - fogalmazott a ritkaságnak számító felvételekkel kapcsolatban Hiller István.
Az első Mahler-lemezek című tárlatot a magyar származású gyűjtő, Fülöp Péter gyűjteményéből rendezték.
Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója a bakelitlemezekről szólva hangsúlyozta: különlegességüket egyebek mellett az adja, hogy azok a zenészek játszanak rajtuk, akik még személyesen ismerték az 1911-ben elhunyt Gustav Mahlert.
"A fesztivál missziója a zeneszerző emlékének ápolása mellett az is, hogy pódiumot teremtsen az új műveknek" - utalt Fischer Iván azokra a művekre, amelyek a Budapesti Mahler Ünnepen csendülnek fel először a magyar közönség előtt.

A sorozat kiemelkedő eseménye az Atlantis császára című opera magyarországi bemutatója 12-én. A mű tragikus körülmények között született: szerzője, Viktor Ullman cseh származású osztrák állampolgár a theresienstadti koncentrációstáborban jegyezte le. Ullmant a táborban elpusztították, de szerzeménye fennmaradt, az operát első alkalommal 1975-ben, Amszterdamban mutatták be.
Szintén a repertoár részét képezi Vajda János "operanovellája", az Apokrif: Az öt kenyérről című alkotás. A BFZ felkérésére komponált mű Karel Capek szövegére készült, története Jézus és Barabás megfeszítésének történetét beszéli el egy egyszerű pék interpretációjában.

A fesztivál vendége a Bécsben élő világhírű amerikai bariton, Thomas Hampson, aki Wolfram Rieger zongorista kíséretével ad dalestet. A programban szerepel Mahler negyedik szimfóniája, amelyet a BFZ háromszor szólaltat meg.

(MTI)

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok