2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkezdte működését a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat

2007. április 16.
A nagyberuházásokhoz kapcsolódó megelőző régészeti feltárások koordinálására létrejött, és megkezdte működését a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat Virágos Gábor megbízott igazgató vezetésével - jelentette be Schneider Márta, a kulturális tárca szakállamtitkára.
Schneider Márta kulturális szakállamtitkár és Virágos Gábor megbízott igazgató (Fotó: Gordon Eszter)
Schneider Márta kulturális szakállamtitkár és Virágos Gábor megbízott igazgató (Fotó: Gordon Eszter)

A szolgálat a régészeti lelőhelyek feltárásának szabályairól szóló rendelet április 3-án életbe lépett módosítása alapján, az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ átalakításával jött létre, feladata konkrét régészeti feltárások elvégzése, illetve az ilyen típusú munkák országos koordinálása - mondta a szakállamtitkár.

A szakszolgálat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által végzett, illetve a Vásárhelyi-tervhez kapcsolódó 100 millió forint feletti beruházásoknál, valamint az 1,5 milliárd forint feletti egyéb fejlesztések esetében illetékes. Más beruházások esetében a területileg illetékes megyei múzeumok hatáskörében marad a feltárási feladatok ellátása.

Az autópálya-építések és az állami infrastrukturális fejlesztések "boomszerűen" érték a régészszakmát, amely nagyon nagy mennyiségű feladattal, jogszabályi, intézményi és finanszírozási problémával találta magát szemben - indokolta az új intézet felállítását Schneider Márta.

Virágos Gábor megbízott igazgató elmondta: a legfeljebb húsz fővel működő új intézmény egyik legfőbb feladata a feltárásra és dokumentációra vonatkozó egységes standardrendszer kidolgozása, az eredmények feldolgozásának egységesítése.

A egyes feltárásokat projektrendszerben végzik majd, adott beruházásokhoz állítják fel a szükséges csapatokat. A forrásokat központi költségvetésből fedezik, a feladatok eseti költségeit viszont a beruházási projektek biztosítják - mutatott rá Virágos Gábor.

A megbízott igazgató kiemelte, hogy az új rendszerben a beruházó számára is kalkulálhatóvá válik a feltárások költsége, mivel előre meghatározott szolgáltatási díjakat állapítanak meg. Így nem kerülhet sor árvitára sem - jegyezte meg Virágos Gábor.

Az adott feltárást végző intézményeket eddigi működésük, fő területeik, kutatási terveik alapján választják ki az egyes projektekhez. Amennyiben pedig több szervezet is alkalmas a feladatra, akkor a hamarosan felállítandó, 8-10 fős független tudományos tanácsadó testület hozza majd meg a döntést.

A szakszolgálat vezetői posztjára pályázatot ír majd ki, működésének eredményességét pedig egy év múlva felülvizsgálja az Oktatási és Kulturális Minisztérium.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok