2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyílt a Hundertwasser-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

2007. október 11.
Egy varázslatos különc címmel megnyílt a Friedensreich Hundertwasser osztrák festő, grafikus és építész életművét több mint száz alkotással bemutató kiállítás a Szépművészeti Múzeumban csütörtökön Budapesten.

A megnyitón Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter a művész életrajzát ismertetve felhívta a figyelmet arra, hogy a színes, vidám alkotásoknak egy mélyebb rétege is van, amelyben nemcsak a szellem, hanem a félelem hatása is érződik. Ezzel arra utalt, hogy a művész 69 családtagját veszítette el a holokauszt során.

A külügyminiszter kiemelte, hogy Friedensreich Hundertwasser már az 1950-es években civilizációs kritikusként lépett fel, foglalkozott a környezetvédelemmel és világpolgár volt. Felidézte, hogy a művész mindig a természettel való harmóniát kereste, és irtózott az egyenes vonalaktól.

"Ha egy ember álmodik, az csak egy álom, de ha többen álmodnak egyszerre, az a valóság kezdete" - idézte Hundertwassert az osztrák külügyminiszter, utalva Magyarország és Ausztria új, egyenértékű partnerségre alapozott kapcsolatára.

Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára azt emelte ki, hogy Hundertwasser művészetére a legnagyobb hatással a szecesszió volt, amely az Osztrák-Magyar Monarchia legfőbb stílusirányzataként Magyarországhoz is köti kissé az alkotót.

Friedensreich Hundertwassert meghívták Magyarországra egy épület megtervezésére, ennek megvalósulását azonban a művész 2000-ben bekövetkezett halála megakadályozta - idézte fel Manherz Károly .

Hajdú István műkritikus azt hangsúlyozta, hogy "Hundertwasser, mint permanencia létezik", míg kortársai, a bécsi akcionisták, akik annak idején sokkal ismertebbek voltak nála, mára eltűntek.

Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) gazdag alkotói fantáziája a festészet, a grafika, az iparművészet és az építészet területén egyaránt megmutatkozott, ennek a gazdag életműnek a teljes bemutatására törekszik a múzeum legújabb kiállítása - mondta el korábban, a még épülő tárlaton Baán László, a múzeum főigazgatója.


Az egymilliárd forintra biztosított kiállításon a művész hagyatékát gondozó KunstHausWien gyűjteményéből válogatott több mint száz alkotást láthatja a közönség.

A gazdag anyagban összesen 36 festmény, 50 grafika és 3 kárpit szerepel. Különteremben mutatják be a művész építészeti munkásságát. A kiállítás installációja Hundertwasser organikus, természethez közeli látásmódját tükrözi. Alkotásait rusztikus, rozsdásnak tűnő fémfalakon helyezték el a Szépművészeti Múzeumban.

Az egyedi szín és formavilágú alkotások mellett Hundertwasser három nagyméretű falikárpitja is látható, amelyek mexikói szövők műhelyeiben készültek. Emellett japán felkérésre készített papírsárkány-sorozata is szerepel az anyagban.

Építészeti terveit csak fotókon mutatják be egy különteremben, ahol kiállítják az általa tervezett környezettudatos biovécét is, valamint a látogatók megtekinthetik azt a filmet, amelyben Hundertwasser maga beszél munkásságáról.

Az alkotó műveit január közepéig tekinthetik meg a látogatók a Szépművészeti Múzeumban.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok