2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyílt a magyar film éves seregszemléje

2007. január 31.
Megnyílt a 38. Magyar Filmszemle kedden este Budapesten. A magyar film ez évi seregszemléjét a szervezők Fábri Zoltán filmrendező emlékének ajánlották
Garas Dezső és Kállai Ferenc, Sándor Pál Noé bárkája című filmjének főszereplői (Fotó: Gordon Eszter)
Garas Dezső és Kállai Ferenc, Sándor Pál Noé bárkája című filmjének főszereplői (Fotó: Gordon Eszter)

Hiller István oktatási és kulturális miniszter köszöntőjében a filmtörvény eredményességéről és a magyar film sikereiről beszélt a Budapest Kongresszusi Központban tartott megnyitó ünnepségen.

Mint elmondta, tavaly 24 milliárd forintot költöttek filmgyártásra Magyarországon, az összeg kétharmadát magyar és koprodukciós alkotásokra használták fel. Miközben csökkent a mozilátogatók száma, a magyar filmekre 16 százalékkal több néző ült be, mint az előző évben - mutatott rá.

Hiller István hangsúlyozta: a filmtörvény bizonyítéka annak, hogy egy ilyen sokrétű szakma képviselői képesek megegyezni, értelmes konszenzusra jutni. Emlékeztetett arra, hogy a minisztérium a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal (MMK) a napokban négy évre szóló megállapodást kötött a finanszírozásról és a filmvagyon átadásáról.

Grunwalsky Ferenc, az MMK elnöke beszédében kiemelte, hogy az idei filmtermés nagyobb, mint bármikor. "Ennyi nehézség között, sok plusz feladatot vállalva egyenesen előre ment a hajó" - fogalmazott.

Mint felidézte, a kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy a Mafilm Rt. és a Magyar Filmraboratórium részvényeit az MMK tulajdonába adja.

Grunwalsky Ferenc szerint a döntés a filmtörvénnyel egyenértékű, azzal még több munkát és felelősséget vállalt a szakma, s a magyar film történetének újabb szakasza kezdődik el.

Az ünnepségen Janisch Attila, a szemletanács elnöke méltatta a 90 éve született Fábri Zoltán filmrendező életművét.

Ezután átadták az életműdíjakat, a Magyar Mozgókép Mestere művészeti címeket és az Árvai Jolán-díjakat, majd levetítették Sándor Pál Noé bárkája című alkotását.

Az életműdíjat az idén Czigány Tamás dokumentumfilm-rendező, Fakan Balázs dramaturg és Máthé Erzsi színművész kapta.

A Magyar Mozgókép Mestere elismerést Herskó János és Szabó István filmrendezőnek ítélték. Herskó János munkásságát a művész tanítványa, Fésős András, míg Szabó István életművét Jancsó Miklós filmrendező méltatta.

Grunwalsky Ferenc és Hiller István átadják a Magyar Mozgókép Mestere díjat Herskó Jánosnak
Grunwalsky Ferenc és Hiller István átadják a Magyar Mozgókép Mestere díjat Herskó Jánosnak

Az Árvai Jolán-díjat Herczeg László zenei szerkesztő vehette át.

Az elismerést 2002-ben a Magyar Rendezők Céhe és a Magyar Operatőrök Céhe a Magyar Újságírók Országos Szövetségével együttműködve alapította azoknak a munkatársaknak a jutalmazására, akik nincsenek reflektorfényben. (Árvai Jolán, a Fiatal Művészek Stúdiójának 2002-ben elhunyt alapító tagja számos sikeres magyar film producereként tevékenykedett.)

A 38. Magyar Filmszemle versenyprogramjában 17 játékfilm, 39 dokumentumfilm, 30 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 9 tudományos-ismeretterjesztő film szerepel.

A filmes esemény február 6-ig tart, a rendezvények helyszíne a Jövő Háza, a Palace Mammut, és az Uránia Nemzeti Filmszínház.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok