2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megújult a Budai Vigadó

2007. szeptember 14.
A Budai Vigadó 107 éve a kultúra szolgálatában című konferenciával és emléktábla-avatással ünnepelte pénteken a Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza a két intézménynek otthont adó épület teljes homlokzati rekonstrukcióját.
Az emléktáblát Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára avatta fel Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester jelenlétében.
 
A szakállamtitkár személyes hangvételű beszédében gyerekkori emlékeit idézte, amikor a közeli általános iskola tanulójaként nap mint nap elhaladt az egykor szép, de akkoriban kívülről már eléggé leromlott állapotban lévő épület előtt. Beszélt a Budai Vigadóban működött egykori Népművelési Intézetben eltöltött időszakról is, amelyet - mint mondta - akkor pályája csúcsának érzett.
 
Schneider Márta végezetül örömét fejezte ki, hogy néhány évtized múltán a gyönyörűen felújított épületet átadhatja a szakmának, a kerület polgárainak és az egész országnak.
 
A Magyar Művelődési Intézet tájékoztatása szerint az épületegyüttes homlokzatának műemléki igényű felújításáról 2006. februárjában született megállapodás. A 385 millió forint összköltségű rekonstrukció 2007. júliusában fejeződött be.
 
Az 1898-99-ben, Kallina Mór és Árkay Aladár tervei alapján épült Budai Vigadó szecessziós épületét 107 évvel ezelőtt, 1900. január 30-án Budapest székesfőváros nevében Halmos János polgármester vette át.
 
A korabeli művelődési szokások miatt elsősorban a többfunkciós díszterem létrehozásával indokolták a Budai Vigadó megépítését. A XIX. századi Pest-Budán a hangversenyek és a bálok sok esetben nem különültek el egymástól. Gyakori eset volt, hogy vegyes "műfajú" műsoros esten vehetett részt a nagyérdemű: szavalatok, felolvasások és zenei események váltogatták egymást. A beruházás megtérültét bérbe adható lakásokkal, vendéglővel, kávéházzal, üzletekkel biztosították.
 
Az épületet többször átalakították a változó igényeknek megfelelően, "sajnos nem mindig az épület eredeti színvonalának megfelelő minőségben".
 
Az 1897 és 1899 közötti évekből számos kiviteli tervlap és részletrajz maradt fenn, melyeken az épület egykori formája, eredeti díszítményei (stukkódísz, festmények) láthatóak. Ezek alapján volt lehetséges a többször átalakított épület teljes rekonstrukciója.
 
Annak ellenére, hogy az épület nem áll egyedi műemléki védelem alatt, a helyreállítás példás igényességgel zajlott le, a felújítás talán leglátványosabb eredménye a rekonstruált főhomlokzati terasz. Az épület egyedi műemléki védelem alá helyezése jelenleg folyik, mellyel a műemléki szakma egy régi adóssága kerül törlesztésre.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok