2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megújult a gyöngyösi Mátra Múzeum

2007. május 15.
A múzeum az elmúlt fél évtizedben kevesek kiváltságából sokak találkozóhelyévé vált - jelentette ki Hiller István, amikor kedden Gyöngyösön felavatta a Mátra Múzeumnak otthont adó, teljes rekonstrukción átesett Orczy-kastélyt.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Az elmúlt évek attraktív tárlatainak köszönhetően ma már nem mi járunk például Bécsbe kiállítást nézni, hanem a világ jön hozzánk - közölte a kulturális tárca vezetője a 820 millió forintos beruházás átadásakor.

Hozzátette: a minisztérium által végrehajtott Alfa Program keretében 2004 óta országszerte 43 múzeumi épület újult meg. A most átadott beruházás keretében teljes rehabilitáción esett át a barokk kastélyépület, a kert egy része és azt körbezáró, gloriettekkel sarkazott műemlék fal.

Fotó: Gordon Eszter

Egy fogadótér kialakítása érdekében üvegtetős borítást kapott a négyzet alaprajzú épület belső udvara, amelynek központi terét foglalja el a múzeum jelképe, Magyarország egyetlen teljes egészében látható mamut csontváza.

A beruházás 800 millió forintnyi támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Terv regionális operatív programjából, 20 millió forintos önrésszel járult hozzá a rekonstrukcióhoz a fenntartó Heves Megyei Önkormányzat a gyöngyösi önkormányzattal közösen.

A tervek szerint a fejlesztés egy új természettudományi pavilon építésével, a kert és a tó teljes rehabilitációjával, valamint egy süllyesztett üvegfalú vízi kiállítóhely kialakításával folytatódik; a munkálatok várhatóan 2008-ban fejeződnek be.

Mindezek teljes költsége 1,24 milliárd forintot tesz ki; ehhez mintegy 1 milliárd forint támogatást nyújt a költségvetés címzett támogatásként, több mint 185 millió forintos önrész mellett.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok