2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megvalósítható a Mátyás-templom rekonstrukciójának ütemterve

2007. január 11.
Csúszhat a budavári Mátyás-templom rekonstrukciójának 2007-es ütemterve - mondta el az MTI-nek csütörtökön az épület felújításáért is felelős építésügyi szakértő; az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szerint ugyanakkor megvalósítható az idei ütemterv.
A felújítási munkálatok koordinátorának elmondása szerint az idén eredetileg három nagy részből állna a rekonstrukció: a Mátyás-torony egy részének és a templom teljes tetőszerkezetének kijavításából, valamint az épület és a szomszédos Hilton szálloda közötti "üzemviteli terület" kialakításának megvalósításából.

Rébay Lajos közölte: a várható pénzelvonások miatt minimális annak az esélye, hogy tervszerűen haladjanak a munkálatokban. Hozzátette: kérdéses annak az ésszerűsége, hogy az állami pénz mellé átmenetileg külső forrást is bevonjanak.

Az idei évben a 2006. évi maradvánnyal együtt 807 millió 619 ezer forint áll rendelkezésre a Mátyás-templom helyreállítására - közölte az MTI-vel az OKM.

"A templom műemléki helyreállításának pénzügyi fedezetét kormányhatározat biztosítja" - fogalmaz közleményében Závecz Ferenc, a tárca szakállamtitkára, aki szerint megvalósítható az idei ütemterv.

A templomot egy tavaly tavaszi szerződés szerint 2010-ig mintegy öt milliárd forintból teljesen felújítják. Ács Tamás, a kulturális tárca akkori helyettes államtitkára a szerződés bejelentésekor úgy nyilatkozott: a kivitelezést végző Reneszánsz Kőfaragó Rt. és a Magyar Építő Rt. által alkotott konzorcium szolgáltatásait kizárólag állami forrásból fizetik meg.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok