2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

MetróGaléria 2007 - fotókiállítás a metró szerelvényein

2007. augusztus 23.
A kortárs magyar fotóművészetet és a fiatal magyar alkotókat népszerűsítő programot indít az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM); a következő két hónapban a metró szerelvényein összesen kétszáz fotót láthatnak az utasok - közölte Hiller István miniszter a tárlat csütörtöki megnyitóján, Budapesten.
Hiller István miniszter és Gulyás Erika sajtófőnök a MetróGaléria megnyitóján (Fotó: Gordon Eszter)
Hiller István miniszter és Gulyás Erika sajtófőnök a MetróGaléria megnyitóján (Fotó: Gordon Eszter)

A MetróGaléria október 23-ig látható kiállításán tíz, Pécsi József-ösztöndíjas fiatal fotóművész egy-egy alkotását, összesen kétszáz plakátfelületen mutatják be.

A miniszter a Stadionok metróállomáson tartott megnyitón elmondta: a fiatal fotóművészek komoly szakmai múltat mondhatnak magukénak, számos pályázat és díj nyertesei.

Hiller István tájékoztatása szerint Nemes Attila kurátort kérték fel arra, hogy az alkotók munkáiból válogasson. A kiállításhoz a kurátor a "Nézőpont kérdése!" mottót választotta.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy naponta 1 millió 300 ezren utaznak a metrón, a képeket potenciálisan ennyien láthatják. Ha jó néhányan a fotók előtt állva elgondolkodnak, megtetszik nekik valamelyik alkotás, már elértük a célunkat - mondta.

Kiemelte, hogy a kiállítás-sorozat folytatódik, az év végén a kortárs magyar képzőművészet jelenik meg a MetróGalériában.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke, a kuratórium tagja hangsúlyozta: a kiállításokon csak egy szűk kör látja a munkákat, a MetróGalériában azonban megvalósulhat a párbeszéd, van esély arra, hogy a művész sokakat megszólítson alkotásával.

Pető Zsolt, a Média a Jövőért! Alapítvány elnökségi tagja, a Promix Zrt. médiaigazgatója utalt arra: hét éve indították el a MetróGalériát, amelynek célja egy társadalmi kommunikációs csatorna létrehozása volt. Az eddigi kiállítások közül a Versmetró-galériát említette, hozzáfűzve, hogy már képregény-könyvet és természetvédelmi fotókat is bemutattak.

A Promix Zrt., a Média a Jövőért! Alapítvány és a minisztérium által közösen szervezett projekt, amely a kortárs fotóművészetet helyezi a középpontba, az OKM költségvetésében mintegy hárommillió forintot tesz ki.

Hermann Ildi munkája
Hermann Ildi munkája

A Pécsi József-ösztöndíjat a kulturális tárca 1991-ben indította el, kifejezetten pályakezdő fiatal fotóművészek munkájának támogatására. Az ösztöndíjakat jelenleg három évre ítélik oda, legfeljebb 12 fiatal alkotónak.

A MetróGaléria mostani kiállításán Kudász Gábor Arion "Urnák, Farkasréti temető", Rajcsányi Artúr "Mohács", Dezső T. Tamás "Talált dolgok 7.", Fabricius Anna "Háztartási anyatigris", Bócsi Krisztián "Gyimesi életút", Pecsics Mária "Online cooking", László Gergely és Rákosi Péter "Pókember", Magyar Ádám "517" című alkotása, valamint
Hermann Ildi és Varga Gábor Ákos egy-egy munkája látható.(mti/OKM)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok