2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

MMK: vitatható, meg lehet-e határozni egy film kulturális tartalmát

2007. október 1.
Vitatják az európai filmes támogató szervezetek, mennyiben lehet meghatározni egy film kulturális tartalmát - mondta Kézdi-Kovács Zsolt, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) külügyi kapcsolatokért felelős vezetője pénteken az MTI-nek.
A szakember annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) képviselője az ez év végén lejáró magyar filmtámogatási program tanulságairól és a jövő év elején életbe lépő, két évre szóló új program körvonalairól tárgyalt kedden Brüsszelben.

Az Európai Unió azt szorgalmazza, hogy valamelyest finomítsák a jövő év elején életbe lépő, új magyar filmtámogatási rendszert, így például az adóvisszatérítésben jelenjen meg kritériumként a kulturális tartalom.

A 2006-2007-re szóló támogatási programot alaposabb vizsgálat nélkül hagyták jóvá, hiszen annak körvonalait még Magyarország EU-csatlakozása előtt vázolták fel. Az Európai Bizottság abból a szempontból vizsgálja a magyar filmtörvényt, illetve a végrehajtási jogszabályokat, hogy azok mennyire egyeztethetők össze az uniós alapelvekkel.

Sámuel Balázs, az OKM művészeti főosztályának helyettes vezetője kedden úgy nyilatkozott a távirati irodának: az egyeztetésen felvetődött, hogy az adóvisszatérítés lehetőségét ahhoz kellene kötni, milyen kulturális tartalom jelenik meg az adott filmben.

A magyar filmek állami támogatásának mértéke ellen az uniónak nincs kifogása, amennyiben módosítják e támogatás elnyerésének feltételeit.

Sámuel Balázs elmondta: számos ilyen módosítási elképzelés fogalmazódott meg, így egyebek mellett az, hogy az úgynevezett "nehéz filmek" körét nem feltétlenül a kulturális tartalomtól kellene függővé tenni, hanem például attól is, milyen műszaki hátteret igényel a szóban forgó film előállítása.

Kézdi-Kovács Zsolt az MTI megkeresésére pénteken azt hangsúlyozta, hogy az európai filmes támogató szervezetek szerint "a film mint olyan (...) egészében a kultúrához tartozik", ezért vitatható, meg lehet-e határozni a kulturális tartalmat.
A kérdést tisztázni kell az Európai Bizottsággal, 2009-ig pedig meg kell állapodni - fűzte hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy Európa összes filmtámogatási rendszerét most vizsgálja az unió versenybizottsága.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok