2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Műemléki világnap - rendezvények az ünnep alkalmából

2007. április 17.
A műemléki világnap alkalmából szerdán civil fórumot tartanak a Parlamentben, szakmai elismeréseket adnak át, és újabb, műemléki védettséget jelző táblákat helyeznek el országszerte - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az MTI-vel.
A világnap középpontjában az idén a műemlékvédelem és a civil társadalom kapcsolata, a műemlékvédelem területén működő civil szervezetek és a hivatalos műemlékvédők, intézmények közötti együttműködési lehetőségek és formák fejlesztése áll.

A civil fórum keretében a résztvevők sikeres örökségőrző programokkal ismerkedhetnek meg. Az esettanulmányokat követő nyílt vita után a jelenlévők nyilatkozatban foglalják össze a szakemberek, a döntéshozók, a hatóságok és a tulajdonosok legfontosabb teendőit.

A világnap alkalmából Hiller István oktatási és kulturális miniszter adja át a Forster Gyula- és a Schönvisner István-díjakat a műemlékvédelem és a régészet területén kifejtett munkáért.

Átadják a Dercsényi Dezső-sajtódíjat, továbbá az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság - a műemlékvédelmi világszervezet magyar tagozata - által alapított, az év legsikeresebb műemléki helyreállításait jutalmazó ICOMOS-díjakat, valamint a leginkább sorsukra hagyott műemlékek tulajdonosainak, kezelőinek odaítélt Citrom-díjakat is.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára szerdán "Műemlék"-táblát helyez el a VII. kerületi, Dob utca 19. szám alatti, újonnan védettséget kapott épületen.

Forrás: www.koh.hu
Forrás: www.koh.hu

A klasszicista lakóház egyik karakteres épülete a volt pesti zsidónegyednek és jelentős építészettörténeti értéket képvisel. A ma álló épületet Hild József tervezte. A tábla elhelyezése a volt pesti zsidónegyed védelmét is jelképezi, ahol ebben az évben a KÖH számos más épületre is kihelyezi a táblát.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban szerdán baráti találkozót tartanak fogadóórával és a gyűjtemények bemutatásával. A rendezvény kiegészítő programjaként kedden megnyitják a Mustra című kiállítást Mihályiban, a Dőry-kastélyban, csütörtökre pedig "ICOMOS-sétát" szerveznek a Margitszigeten.

A világnapi események között szerepel az újabb, műemléki védettséget jelző táblák ünnepélyes elhelyezése országszerte.

Az ünnep magyarországi programjának fővédnöke, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, aki április 20-22. között Szlovákiába látogat.

A házelnök Varga Kálmán, a KÖH elnöke kíséretében felkeresi az elmúlt években magyar állami támogatással felújított műemlékeket.

Szili Katalin megtekinti a középkori bencés templomot Deákiban, a füleki várat, Berzétén az árpádkori templomot, a szepsi tájházat, és Abaújszinán a középkori templomot. Találkozik a települések vezetőivel és azokkal a közösségekkel, amelyekkel a műemléki helyreállítások alkalmával a KÖH együttműködik.

A műemléki világnapot az ICOMOS kezdeményezésére 1984 óta ünneplik világszerte. Április 18-án különböző rendezvényeken hívják fel a figyelmet a műemlékekre, különösen azokra, amelyek megmentéséhez segítségre van szükség.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok