2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Mustra 2007 - megnyílt a KÖH évzáró kiállítása

2007. december 14.
Mustra 2007 címmel az örökségvédelem ez évi eredményeit bemutató kiállítás nyílt pénteken Budapesten; a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) tárlatát Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára nyitotta meg.
"Annak ellenére, hogy a 2007-es év nem mondható éppen bőséges évnek a közvetlen állami források tekintetében, azt láthatjuk, hogy nagyszerű és nagyszabású munkák készültek el" - fogalmazott köszöntőjében az államtitkár az Örökség Galériában.

Úgy vélte, ez annak is köszönhető, hogy egyre jelentősebb szerepet kapnak a Nemzeti Kulturális Alapból érkező támogatások és a regionális operatív programok által érkező uniós források. Reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező években óriási lendületet fog adni az uniós források felhasználása az örökségvédelem területén.

Schneider Márta az idei örökségvédelmi munkák közül kiemelte a pécsi ókeresztény sírkamrák rekonstrukcióját, a Batthyány-mauzóleum, valamint a Kodály-síremlék felújítását, a műtárgyvédelem ide eredményei közül pedig a Magyar Állami Operaház jelmeztárának védetté nyilvánítását említette.

"Rendkívül értékes gyűjtemény jött létre egy rendkívül sikeres évben" - fogalmazott, és még több sikert kívánt a következő esztendőre.

Az idén ötödik alkalommal rendezett, főleg fényképeket kiállító tárlat sorra veszi az elmúlt esztendő legfontosabb műemléki felújításait, rekonstrukcióit, régészeti feltárásait és műtárgyvédéseit.

A február 3-ig látogatható tárlaton helyet kapott egyebek mellett egy 1690-ben készült Stradivari hegedű, valamint Grimm és Andersen meséit, valamint a János vitéz epizódjait ábrázoló körhintafríz. A bádoglemezre festett mesejeleneteket az 1930-as években készítette Holzwarth János mutatványos. Az 1980-as évekig használt színes körhinta-elemeket 2007-ben nyilvánította védetté a KÖH műtárgy-felügyeleti irodája.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok