2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Múzeumok Éjszakája - ezernél több program országszerte

2007. június 21.
Ezernél több programmal várják a közönséget szombaton az idei, immár ötödik Múzeumok Éjszakáján országszerte, a nagyszabású eseménysorozat keretében a fővárosban hatvan, vidéken pedig csaknem száz helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők - közölte Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Budapesten.
"Ezen az éjszakán biztos nem érdemes aludni" - mondta Hiller István az eseményről tartott sajtótájékoztatón, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fagylaltkiállításán.

A miniszter tájékoztatása szerint a programok szombaton este 6 órakor kezdődnek és hivatalosan éjjel 2 óráig tartanak.

A Múzeumok Éjszakáján országosan 1.300 program várja az érdeklődőket - közölte a szaktárca vezetője, aki megemlítette azt is, hogy az ország legnagyobb "kulturális buliját" hetek óta csaknem kétezren szervezik országszerte.

Hiller István felidézte, hogy 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjjel rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. A miniszter hozzátette, hogy tavaly valamivel több mint kétszázezren voltak kíváncsiak a rendezvényekre, reményeik szerint az érdeklődők száma az idén még ezt a számot is meghaladja.

"Ha érdekli önöket, hogy melyik volt Medici Katalin kedvenc fagylaltja, akkor érdemes a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba eljönni, ha szerelmesükkel labirintusban bolyonganának (...), azt a Budavári Labirintusban tehetik meg, ha a kínai naptárra, szürrealista ötletekre hangszerelve varietét akarnak hallgatni, akkor az A38 hajóra menjenek" - ajánlott néhány programot Hiller István, aki maga is részt vesz az eseményeken: este tárlatot vezet az Iparművészet Múzeumban, az Esterházy család kincseit bemutató kiállításon.

A miniszter közlése szerint olyan új helyszínek is csatlakoztak a rendezvényhez, amelyek a "hagyományos értelemben nem muzeális célokat szolgálnak". Példaként említette a Magyar Vasúttörténeti Parkot, a Református Közéleti és Kulturális Központot, a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontját és az Országos Meteorológiai Szolgálatot.

Hiller István miniszter és Schneider Márta szakállamtitkár a sajtótájékoztatón (Fotó: Gordon Eszter)
Hiller István miniszter és Schneider Márta szakállamtitkár a sajtótájékoztatón (Fotó: Gordon Eszter)

Schneider Márta szakállamtitkár a könnyedebb, "pajzán" programok között említette az "Erotika Aquincumban" című jelmezes tárlatvezetést, a Bajor Gizi Színészmúzeum Jelmeztelenség a színpadon című műsorfüzérét, valamint a Budapesti Történeti Múzeumban éjfél után kezdődő, Udvariatlan szerelem című programot, amelyen a középkori obszcén költészet darabjait adják elő.

A Múzeumok Éjszakájára jegyeket a helyszíneken, illetve a BKV pénztáraiban lehet vásárolni. A felnőtt belépő 1200, a gyermekjegy 600 forintba kerül.

A BKV az idén is indít különbuszokat, amelyeken a belépőjegyekkel ingyenesen utazhatnak a múzeumlátogatók. A járatok négy útvonalon közlekednek majd 18 órától éjjel 2 óráig.(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok