2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Múzeumok Majálisa - Vendégbarát Múzeumok

2007. május 17.
A látogatók internetes szavazatai alapján a zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény és a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum nyerte meg a vendégbarát múzeumok idei versenyét.
Ezt Kovács Miklós, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) főosztályvezetője jelentette be csütörtökön a Múzeumok Majálisa című hétvégi programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón.

A 2007 Vendégbarát Múzeuma Programban a látogatók egy hónapig szavazhattak az interneten az általuk legjobbnak, legbarátságosabbnak ítélt múzeumokra. A játék keretében több mint ötezren osztották meg a magyarországi múzeumokkal kapcsolatos tapasztalataikat - mutatott rá Kovács Miklós.

Ismertetése szerint az országos jelentőségű kulturális intézmény kategóriában első helyen a zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény, második helyen a budapesti Terror Háza Múzeum, harmadik helyen pedig a Magyar Természettudományi Múzeum végzett.

A regionális jelentőségű kulturális intézmény kategóriában a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum nyerte el a legjobbnak járó elismerést. A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum második helyen végzett, a sarródi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont pedig a harmadik lett a vendégbarát múzeumok között.

A Magyar Turizmus Zrt. és az ÖTM turisztikai szakállamtitkársága által meghirdetett program díjazottjai 1,5 millió és 250 ezer forint közötti pénzjutalmat kapnak, amelyet marketingtevékenységre használhatnak fel. A díjakat a szombaton kezdődő Múzeumok Majálisán adják át.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A sajtótájékoztatón Schneider Márta kulturális szakállamtitkár arról beszélt, hogy folyamatosan nő a múzeumlátogatók száma, ami azt mutatja, hogy megkerülhetetlen, alapvető kulturális intézmények a magyar társadalom életében a múzeumok.

Ismertetése szerint 2005-ben másfél millióval több látogatója volt a múzeumoknak mint 2003-ban, amikor több mint 10 millió látogatót regisztráltak. Tavaly pedig tovább nőtt a múzeumba járók száma: 2006-ban összesen 11 millió 680 ezren voltak kíváncsiak a kulturális intézmények kiállításaira.

Mivel a látogatók 34-35 százaléka diák, a tárca külön hangsúlyt fektet a jövőben arra, hogy a lehető legjobban bevonják az iskolai oktatásba a múzeumokban őrzött kulturális örökséget és kincseket - hangsúlyozta a szakállamtitkár.

A május 18-i múzeumi világnap idei témái kapcsán fontos feladatnak nevezte egyebek mellett az intézmények közötti hosszú távú kapcsolatok elősegítését, a kiállítások cseréjét és a szakemberek közötti együttműködést.

A magyar múzeumügyről szólva elmondta: az elmúlt években az Alfa Program keretében több mint 950 millió forintból újultak meg a vidéki múzeumok állandó kiállításai, 2007-ben pedig a program keretében 230 millió forint jut az intézmények fejlesztésére.

Lovas Judit, a hétvégi eseménynek helyet adó Magyar Nemzeti Múzeum közművelődési főosztályának munkatársa elmondta: szombaton és vasárnap a Múzeumok Majálisán mintegy 100 budapesti, vidéki és határon túli közgyűjtemény mutatkozik be a Múzeumkertben.

Mint arra rámutatott, lesznek olyan múzeumok, amelyek teljes tárlatrészeket hoznak el az eseményre. Új vendége lesz a rendezvénynek a Pannonhalmi Főapátság - tette hozzá Lovas Judit.

A Magyar Nemzeti Múzeum 12. alkalommal rendezi meg a múzeumok hagyományos seregszemléjét a múzeumi világnaphoz legközelebb eső hétvégén, az idén május 19-20-án.

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át múzeumi világnappá, azaz a közgyűjtemények, a múzeumok nemzetközi ünnepévé. A világnap idei témája: "Múzeumok és az egyetemes örökség".


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok