2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Múzeumok Őszi Fesztiválja - négyszáz program országszerte

2007. szeptember 27.
Kevesebb szakmai és több közönségprogramot kínál ebben az évben a Múzeumok Őszi Fesztiválja, melyen országszerte mintegy hetven múzeum vesz részt csaknem négyszáz programmal október 1. és november 15. között - közölte Vígh Annamária, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Közgyűjteményi Főosztályának vezetője csütörtökön Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A Múzeumok Mindenkinek Program (MMP) országos rendezvénysorozatát második alkalommal rendezik meg; az ez évi fesztiválon a múzeumok és a pedagógia viszonyára összpontosítanak, megszólaltatva szakértőket, alkotókat, oktatókat - mondta el Vígh Annamária a Közlekedési Múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Aki ellátogat a múzeumokba a fesztivál ideje alatt rengeteg különleges program részese lehet. Például felkutathatja őseit, elkészítheti családfáját, címerét, bejárhatja A Pál utcai fiúk című könyv helyszíneit, freskót festhet, láthat lovaggá ütési ceremóniát, elindulhat Munkácsy nyomában a Dél-Alföldön, bejárhatja kerékpárral Szatmárt és Bereget, retúrjeggyel utazhat bihari és hajdúsági múzeumok és több millió éves erdő fáit "restaurálhatja" - sorolta az érdekességeket a főosztályvezető.

A programfüzet szerint a nagyközönségnek szóló rendezvények között a "Térjünk a tárgyra" elnevezésű program keretében megismerkedhetnek a látogatók a szakmuzeológusok munkájával, betekintést nyerhetnek a múzeumok rejtett zugaiba, megismerhetik a háttérben zajló munkákat, kulisszatitkokat is.

Fotó: Gordon Eszter

Káldy Mária, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ igazgatója elmondta, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiváljának központi nyitó nagyrendezvénye október 1-jén az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Múzeumpedagógiai Évnyitó lesz, melynek házigazdája idén a Szépművészeti Múzeum.

A program célja egyrészt az, hogy ráirányítsa a figyelmet a múzeumokra - mint az oktatás fontos helyszíneire - másrészt hogy bemutassa, a múzeumok a tanévhez igazodva milyen új programokkal várják a pedagógusokat és a diákcsoportokat. Ezentúl számtalan konferencia, szakmai nap, műhelymunka várja a múzeumi szakma képviselőit.

A fesztivál keretében a tárca támogatásával 120 hátrányos helyzetű gyermek ingyenesen ismerkedhet meg Szentendre látványosságaival, köztük a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal, ahol részt vehetnek a Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényein.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjain 2006-ban 49 múzeum vett részt és 25.500 érdeklődő látogatott el a rendezvényekre. Idén ennél jóval több látogatóra számítanak - mondta el Vígh Annamária.

A Szabadtéri Múzeumok Márton-napi vígasságaival záruló fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap és az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával, 17 millió forintból valósul meg. A rendezvénysorozat részletes programja az interneten a www.muzeumokmindenkinek.hu oldalon olvasható.


(MTI)

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok