2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nagy Olvashow - befejeződött az országos könyvtári programsorozat

2007. október 12.
A Nagy Olvashow című országos könyvtári programsorozatban 347 település 417 intézménye vett részt, bizonyítva azt, hogy a különböző fenntartású intézmények együtt tudnak működni és el tudják érni a családokat - mondta el Ramháb Mária, a programtanács elnöke a tíz napja indult sorozat pénteki kecskeméti záró rendezvényén.
Október 2. óta a programsorozat több mint kétezer rendezvénye a babáktól a nagyszülőkig minden korosztályt bevont a könyvtárlátogatók táborába - fűzte hozzá Ramháb Mária, aki az Országos Könyvtári Napok záró rendezvényének is helyt adó Katona József Könyvtár igazgatója is egyben.

Értékelőjében felidézte, hogy a program négy részre épült: a Baba-olvashow keretében a legfiatalabbakat és a szülőket invitálta a könyvtárba, a Kölyök-olvashow a 3-12 év közötti korosztályt szólította meg, a Tini-olvashow a korosztály szokásait figyelembe véve kínált lehetőségeket, míg a Nagyi-olvashow a nagyszülőket célozta meg.

Ramháb Mária hangsúlyozta: a könyvtárak megváltozott feladatához megfelelő tereket kell kialakítani bennük.

"Ehhez az kell, hogy nemcsak polcokkal és könyvekkel kell telerakni a könyvtár tereit, hanem azt a lehetőséget is biztosítani kell, hogy a kisbaba édesanyjával le tudjon ülni" - tette hozzá.

A programtanács elnöke különösen sikeresnek ítélte az október 7-én megrendezett Könyves Vasárnapot, amikor több tízezer olvasó és érdeklődő látogatott el a kapuit kinyitó 226 könyvtárba.

Ramháb Mária beszámolt arról, hogy a Könyves Vasárnapon több mint négyezren iratkoztak be a hazai könyvtárakba. Külön kiemelte a kecskeméti könyvtárat, amelyik több mint háromezer látogatót fogadott azon a napon, és 800 új érdeklődő váltott olvasójegyet.

Skaliczky Judit, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezető-helyettese utalt arra a felmérésre, mely szerint "az olvasással baj van, nem csak Magyarországon, hanem Európa más országaiban is".

Szólt arról, hogy az európai uniós projektbe sikerült beemelni az "Olvass te is" programot, mely az olvasáskultúra fejlesztésére, a hátrányos helyzetben élők között az olvasást népszerűsítő programokra biztosít 1-2 milliárd forintot.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok