2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Németek Magyarországon, magyarok Németországban - kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

2007. január 19.
Németek Magyarországon, magyarok Németországban - Európai életutak címmel nyílt kiállítás pénteken a magyar kultúra napja alkalmából Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Hans Peter Schiff, Németország budapesti nagykövete köszöntőjében elmondta: a kiállítás, amelynek első állomása a németországi Ulm volt, 22 élettörténeten, a privát történelem látószögén keresztül mutatja be a német-magyar kapcsolatok fejlődését.

A történetek mozaikkockái a két ország közötti, több száz éves kapcsolat fejlődésére, az országok történelmi kapcsolódási pontjaira, párhuzamaira is rávilágítanak - tette hozzá.

A kiállítást Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára nyitotta meg.

A tárlat a középkortól napjainkig terjedő időszakot fogja át; különböző tárgyakon, fényképeken keresztül elevenednek meg az élettörténetek, amelyek egy része politikai vonatkozású.

A témák között szerepel Szent István és Gizella házasságkötése, de a közönség megismerheti a nürnbergi Haller kereskedőcsalád, a Wittenbergben tanult Heltai Gáspár, a Schweinfurtból Magyarországra települt Mechwart András, továbbá a német és magyar nyelv kettős bűvkörében felnőtt író, Déry Tibor élettörténetét is.

A kiállítás felidézi továbbá Árpád-házi Szent Erzsébet sorsát, akit már négyéves korában Eisenachba vittek jövendőbeli férjéhez, valamint Kottaner Ilonáét, aki 1440-ben a Szent Korona elrablásával írta be magát a magyar történelembe.

A németországi magyar évad, az Ungarischer Akzent keretében Berlinben már bemutatott tárlat betekintést nyújt még Moholy-Nagy László képzőművész és Kertész Imre író életébe, valamint a hetvenes évek vendégmunkásainak mindennapjaiba.

A március 18-ig megtekinthető kiállításon egy film kapcsán azt is megtudhatják az érdeklődők, mit gondolnak a németek a magyarokról, s hogyan látjuk őket mi.

A tárlatot áprilistól, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága rendezésében Pécsett tekintheti meg a nagyközönség.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok