2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nemzeti Múzeum - ötvenezer látogató a Múzeumkörút című kiállításon

2007. március 13.
A Múzeumkörút - 150 év magyar festészete című kiállítás félszázezredik látogatóját fogadta kedden a Magyar Nemzeti Múzeum. A szerencsés látogatót Schneider Márta kulturális szakállamtitkár, valamint Kovács Tibor, az intézmény főigazgatója köszöntötte.
Az ötvenezredik látogató, Lukács Beáta, hat hónapos gyermekével érkezett a tárlatra. A babakocsis anyukát egy virágcsokorral fogadta Kovács Tibor, az intézmény főigazgatója és Schneider Márta, az OKM szakállamtitkára. A Budapesten élő fiatalasszony - a virágok mellé - művészeti kiadványokat és belépőjegyeket kapott ajándékba.

Lukács Beáta az MTI-nek elmondta: eddig nem okozott nehézséget számára, hogy babakocsival látogatott meg egy-egy kiállítást. Jövő hétre azt tervezi, hogy a Szépművészeti Múzeum Van Gogh-tárlatára látogat el féléves kisfiával.

A köszöntést követően a múzeum kupolatermében kihirdették a közgyűjtemény és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) közös rajzpályázatának eredményét.

A Múzeumkörút - 150 év magyar festészete című tárlathoz kapcsolódó, általános iskolás osztályok számára kiírt felhívásra két kategóriában összesen 132 iskolából több mint 500 alkotás érkezett.

A nyertes osztályok között csaknem egymillió forintot osztottak szét és a díjazott művekből kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A 150 év magyar festészeti remekműveit felvonultató kiállítás március elejétől a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat. A tárlat, amely 86 művész 144 alkotását mutatja be, hétfő kivételével naponta 10 órától este 8 óráig látogatható.

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal közösen rendezett kiállítás ritka kincseket tár a közönség elé: együtt láthatják a látogatók Mányoki Ádámnak a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött Rákóczi-portréját és a - Kovács Gábor gyűjteményéhez tartozó - Rákóczi feleségét, Sarolta Amália hercegnőt ábrázoló képmást.

A 14 állami, 2 egyházi és 13 magángyűjteményből összeállított válogatásba egyebek között bekerültek Lotz Károly, Paál László, Szinyei Merse Pál, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Csók István művei.

A tavaly decemberben nyílt kiállítás március 18-ig tekinthető meg.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok