2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Olasz kortárs művek a Szépművészeti Múzeumban

2007. július 13.
A második világháborút követő időszak olasz képzőművészetét mutatja be a Szépművészeti Múzeum legújabb kiállítása; a római Farnesina-gyűjteményből válogatott csaknem száz műtárgyból csütörtökön nyílt kiállítás.
MTI Fotó

Az Utazás az olasz művészetben 1950-1980 című kiállításon a látogató az antikvitástól napjainkig átfogó képet kaphat az olasz művészetről - közölte Mihály Mária, a múzeum főigazgató-helyettese a megnyitó előtt tartott sajtótájékoztatón.

Tájékoztatása szerint a tárlat száz festményt, szobrot, grafikát, textilt, kollázst, videómunkát vonultat fel az olasz külügyminisztérium Farnesina-gyűjteményéből.

Arnaldo Danta Marianacci, a Budapesti Olasz Kulturintézet igazgatója a kiállítás átfogó jellegét hangsúlyozva kiemelte, hogy Magyaroszágon eddig még soha nem volt ilyen nagyszabású olasz kortárs kiállítás.

Paola Gandolfi Mundus című munkája. MTI Fotó
Paola Gandolfi Mundus című munkája. MTI Fotó

Lorenzo Canova, a tárlat tudományos kurátora arról beszélt, hogy a kortárs anyag megismerése előtt meg kellene tekinteni a Szépművészeti Múzeum olasz állandó kiállítását, mivel az olasz művészet mindmáig egyfajta folyamatos fejlődési vonalon halad, amelynek kezdetei a reneszánszban gyökereznek.
Mint mondta, a válogatásban számos irányzat jelenik meg, a művek az alkotók sokszínűségét is tükrözik. Példaként említette, hogy a művészek közül többen a figurativitást helyezik előtérbe, de vannak, akik az anyagot vizsgálják, és absztrakt formák is megjelennek a vásznakon. Mivel Olaszország a hatvanas években "erős kapcsolatot" ápolt Amerikával, az ottani művészek hatása is megfigyelhető.

A kiállítást Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára és Paolo Guido Spinelli, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete nyitotta meg.

A Farnesina-gyűjteményben több mint kétszáz olyan alkotást őriznek, amelyeken keresztül megismerhető az olasz művészet legújabb története. A gyűjteményt kezelő olasz Külügyminisztérium az elmúlt évben döntött úgy, hogy a kollekció legjavát a határon túl is bemutatják.

A gyűjtemény európai bemutatkozása Szarajevóban volt 2005-ben, majd Szófiában láthatta a közönség a kollekciót, a harmadik állomás - a budapesti Olasz Kultúrintézet közreműködésének köszönhetően - a Szépművészeti Múzeum.
Az Utazás az olasz művészetben című tárlatot szeptember 9-ig láthatja a közönség Budapesten.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok