2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Operaház - lejárt a vezetői pályázat beadási határideje

2007. május 10.
Lejárt a Magyar Állami Operaház vezetői tisztségeire meghirdetett pályázat beadási határideje szerdán éjfélkor; az új főigazgató és főzeneigazgató várhatóan júliusban léphet hivatalba.
Pályázatok az Operaház vezetésére

A Magyar Állami Operaház vezetői tisztségeire április 10-én kiírt pályázat beadási határideje tegnap éjfélkor lejárt, az Oktatási és Kulturális Minisztérium azonban még várja az esetleg postán feladott pályázatok beérkezését is.

Az eddig beérkezett pályázatok közül három csak a főigazgatói posztra szól, egy csak a főzeneigazgatói posztra, és egy olyan pályázat érkezett, amelyben a szakmai elképzeléseket együtt adták be a főigazgatói és főzeneigazgatói székre.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter felkérte a pályázatok elbírálását végző öt fős bizottság tagjait, hogy az elkövetkező 30 napon belül - de lehetőleg minél hamarabb - értékeljék a pályamunkákat és adjanak javaslatot számára, hogy melyik szakmai javaslatcsomag teljesíti leginkább a kiírás feltételeit. A közalkalmazotti törvény a közgyűjteményi és közművelődési intézmények vezetői pályázatai esetében bírálóbizottsági tagként nevezi meg az adott intézmény Közalkalmazotti Tanácsának egy tagját és a reprezentatív szakszervezet delegáltját. Az Operaház esetében így lett a bírálóbizottság tagja Rácz István, a helyi Közalkalmazotti Tanács elnöke és Rotter Oszkár, az Operaház szakszervezeti bizottságának elnöke. Tagja a javaslattevő testületnek Kovács Sándor, a Zeneakadémia Zenetudományi Tanszékének vezetője, valamint László Géza, az Antenna Hungaria Zrt vezérigazgatója.A szaktárcát Schneider Márta szakállamtitkár képviseli a bizottságban, amelynek ajánlása után a nyertes pályázatot Hiller István miniszter nevezi meg.

A pályázatok nem tartalmaznak felhatalmazást arra, hogy a minisztérium nyilvánosságra hozhatja a jelentkezők nevét, ezért a tárca majd csak a nyertes pályázó vagy pályázók nevét közli.

OKM


Hiller István oktatási és kulturális miniszter március 28-án jelentette be, hogy pályázatot ír ki a dalszínház főigazgatói és főzeneigazgatói tisztségére.

A felhívást a Kulturális Közlöny április 10-ei számában tették közzé, a jelentkezőknek a kiírás megjelenésétől kezdve 30 napjuk volt arra, hogy benyújtsák pályázatukat.

Ezt követően a miniszter az általa felkért szakmai-szakértői bizottság véleményének figyelembe vételével 30 napon belül dönt a pályamunkákról.

A főigazgató kiemelt feladata az operaház korszerűsítési programjának végrehajtása, ezen belül az intézmény új, alapvetően az Ybl-palotára épülő szervezeti struktúrájának kidolgozása, a 2007-2010-es időszakra szóló költségvetési támogatás (évi 5,3 milliárd forint) mértékéhez igazodó működés, létszámgazdálkodás, a nézőszám csökkenésének mérséklésére és a differenciált művészeti program megvalósítására más, sajátos művészeti arculattal bíró játszóhelyek igénybe vétele - olvasható a kiírásban.

A főzeneigazgató feladata az egyetemes opera- és balettművészet alkotásainak az intézmény rangjához méltó színvonalú bemutatása, repertoáron tartása, fokozott figyelemmel a magyar szerzők műveire, a társulatépítés, az intézmény művészeti arculatának formálása, az alaptevékenységet meghatározó opera- és balettelőadások mellett a zeneirodalom más színpadi műveinek bemutatása és zenekari koncertek rendezése.

Az intézményben a költségvetés keretei között a főzeneigazgató teljes művészi szabadságot élvez, a keretek betartásáért azonban a főigazgató felelős.

A két vezetőnek együtt kell működnie az oktatási és kulturális miniszter által felkért, a magyar közélet prominens képviselőiből álló, az Opera működését segítő támogatói-tanácsadói testülettel.

A pályázatnak szólnia kell az Erkel Színház jövőjéről és a kamaraopera-játszásról szóló elképzelésekről, továbbá a műsorpolitikáról.

A két beosztásra közösen is pályázhattak a jelentkezők, ez az elbírálásnál előnyt jelent.

A főigazgatót és a főzeneigazgatót - várhatóan 2007. július 1-jétől - 5 évre szóló, határozott időre bízza meg az oktatási és kulturális miniszter.

"Színvonalas és nemzetközi rangú operát szeretnék" - mondta korábbi sajtótájékoztatóján Hiller István, aki utalt arra: mivel a jelenlegi kiírás eltér minden eddigi, az operaház vezetői struktúráját érintő pályázattól, módosítani kell a dalszínház alapító okiratát.

Hiller István tavaly júniusban nevezte ki Vass Lajost a Magyar Állami Operaház élére miniszteri biztosnak, azt követően, hogy Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató közös megegyezéssel távozott posztjáról.

A miniszteri biztos megbízatása eredetileg 2006. december 31-ig szólt volna, ám mandátumát a szaktárca vezetője ez év június végéig meghosszabbította.


MTI

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok