2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ősi perui és inka kincsek a Szépművészeti Múzeumban

2007. május 18.
A Szépművészeti Múzeum ősi perui és inka kincseket bemutató kiállításán nem egy "csendes képzőművészeti élmény" várja a látogatókat, hanem egy "megelevenedett kultúrtörténeti kalandtúra" - hangsúlyozta a nagyszabású kiállítás pénteki megnyitóján Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Az "...és akkor megérkeztek az inkák" - Kincsek a spanyol hódítás előtti Peruból címet viselő kiállításról szólva a szaktárca vezetője kiemelte: "a Szépművészeti Múzeum most egy olyan világot idéz meg nekünk, amit öt évszázada régészek, történészek és kíváncsi utazók hada próbál kifürkészni".

"Itt, ahol néhány héttel ezelőtt még Vincent van Gogh íriszei és napraforgói előtt álltak az emberek, most egy öt méter magas kőtömb és felbecsülhetetlen értékű aranytárgyak százai várják a látogatókat" - fogalmazott Hiller István, megjegyezve, hogy Magyarországon még soha nem rendeztek ilyen átfogó kiállítást a spanyol hódítás előtti perui kultúráról.

A kulturális tárca vezetője külön kiemelte a kiállítás élményszerűségét, interaktivitását. Példaként említette, hogy a látogatók megtapinthatják a szobrokat, ősi inka mondákat hallgathatnak, filmrészleteket nézhetnek, s a múzeumban rekonstruált régészeti helyszíneken barangolhatnak.

"Aki ide belép, valóban beszippanthatja egy rég letűnt kultúra atmoszféráját" - jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: fontos cél a kulturális intézmények megújulása során, hogy olyan találkozóhellyé váljanak, ahol jól érzi magát a látogató.

Fotó: Gordon Eszter

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy a tárlat megvalósuljon, köztük a kiállítás anyagának gerincét kölcsönző madridi Museo de América igazgatójának.

Paz Cabello Carro a megnyitón szintén kiemelten szólt a magyar és a spanyol intézmények - az OKM, a spanyol kulturális tárca és a két múzeum - együttműködéséről.

Baán László beszámolt arról is, hogy a kiállítás - a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány jóvoltából - kiegészült a műtárgyak másolatait felvonultató tapintható tárlattal is.

Fotó: Gordon Eszter

A kiállítás több mint háromszáz tárgyat, köztük aranyból, ezüstből készült ötvösmunkákat, kerámiákat, textileket vonultat fel.

A szeptember 9-ig látható kiállításra a dél-amerikai országból, továbbá spanyol és német gyűjteményekből érkeztek művek. A belépőjegy vásárlásakor üdülési csekket is elfogad a múzeum.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok