2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pályázat az operaház vezetői tisztségeire

2007. március 28.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter pályázatot írt ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói és fő-zeneigazgatói tisztségére.
 
"Színvonalas és nemzetközi rangú operát szeretnék, ezért pályázatot írok ki a MÁO főigazgatói és fő-zeneigazgatói álláshelyének betöltésére" - közölte a miniszter. 
Hiller István elmondta, hogy a dalszínház irányítására új struktúrát alakítanának ki: hárompólusú rendszert hoznának létre. 
Ennek lényege a főigazgató, a fő-zeneigazgató és a miniszter által felkért tagokból álló támogatói, tanácsadói testület együttműködése. A magyar közélet prominens képviselőiből álló, a miniszter által "board"-nak nevezett grémium az Opera működését, tevékenységét támogatná.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A miniszter hozzátette: mivel a jelenlegi kiírás eltér minden eddigi, az operaház vezetői struktúráját érintő pályázattól, módosítani kell a dalszínház alapító okiratát is.
Beszélt arról is, hogy a költségvetés keretei között a fő-zeneigazgató, aki egyben az Opera "arca"  lesz, teljes művészi szabadságot élvez. A költségvetési keretek betartásáért azonban a főigazgató felelős.

Szavai szerint a két posztra közös pályázatot is benyújthatnak a jelöltek, ez az elbírálás során előny jelent. 
A pályázóknak foglalkozniuk kell a vezetők közötti feladatmegosztással, a műsorpolitikával, a műsorszerkezettel, az alternatív játszási helyeken történő megjelenéssel. Azt is ki kell fejteniük, hogyan gondolkodnak az Erkel Színház jövőjéről, a kamaraopera-játszás kérdéseiről, a dalszínház foglalkoztatás-politikájáról - sorolta Hiller István.  
A miniszter szükségesnek tartja azt is, hogy a pályázók fejtsék ki elképzeléseiket a rangos külföldi vendégművészek budapesti szerepeltetéséről. 

A fő-zeneigazgató feladatai között említette "az egyetemes opera- és balettművészet alkotásainak az intézmény rangjához méltó színvonalú bemutatását, repertoáron tartását", a társulatépítést, az intézmény művészeti arculatának formálását.
A főigazgató kiemelt feladata az intézmény új, alapvetően az Ybl-palotára épülő szervezeti, vezetési, működési struktúrájának kidolgozása - közölte Hiller István.
A miniszter kiemelte: az operaházat "kiveszi az elkövetkező évek költségvetési vitáiból", az intézmény a 2007-2010. közötti időszakra évi 5 milliárd 300 millió forint állami támogatásban részesül. 
Mint mondta, "ehhez a mértékhez igazodva kell az intézmény működését és a létszámgazdálkodás feltételeit megteremteni". Tájékoztatása szerint ezt a keretet külső források is kiegészíthetik.

A pályázati kiírás a minisztérium honlapján is olvasható, a beadványokról a miniszter dönt, az általa felkért szakmai-szakértői bizottság véleményének figyelembe vételével.
Hiller István tájékoztatása szerint a szakembereknek a kiírás Kulturális Közlönyben való megjelenésétől kezdve 30 napjuk van arra, hogy benyújtsák pályázatukat. 
Ezt követően 30 napon belül döntenek a pályázatokról, az eredményt várhatóan májusban hirdetik ki.
 
(MTI-OKM)
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok