2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Rajkó Együttes - az OKM a fővárosi döntés felülvizsgálatát kérte

2007. január 26.
A Rajkó Együttes támogatásának csökkentéséről szóló döntés felülvizsgálatára kérte az illetékes főpolgármester-helyettest az OKM államtitkára - közölte a tárca romaügyi stratégiai főtanácsadója.
Katonáné Kállai Katalin elmondta: értesültek arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat jelentősen, 21 millióról 4 millió forintra csökkentette a Rajkó Együttes és a Talentum Művészeti Iskola támogatását.

"Arató Gergely államtitkár levélben kérte az illetékes főpolgármester-helyettest, Hagyó Miklóst, hogy vizsgálják felül ezt a döntést" - tette hozzá.

Az együttest és az iskolát fenntartó Talentum Alapítvány nyílt levélben fordult a magyar kormányhoz és más hivatalos szervekhez, jelezve: ha nem kapnak azonnali segítséget, napokon belül megszűnik a zenekar és bezár az intézmény - írta csütörtökön a Népszabadság.

Katonáné Kállai Katalin az MTI-nek nyilatkozva elismerte, hogy nehéz helyzetben van az alapítvány, hozzátette azonban, hogy a tárca nem tartja kilátástalannak a szervezet helyzetét.

Tájékoztatása szerint a napokban fejeződött be egy vizsgálat, amelyet a minisztérium kezdeményezett azzal a céllal: átláthatóbbá tegyék a három intézményi rész kapcsolatát és gazdálkodását, hogy mielőbb segíteni tudjanak.

A minisztérium vezetői egybehangzóan a magyar kultúra, ezen belül a roma kultúra különösen fontos elemének tartják a zenekart, a táncegyüttest és az iskolát. Olyan pótolhatatlan értéknek, amely a munkájához méltó elhelyezést és finanszírozást érdemel - hangsúlyozta a főtanácsadó.

Beszámolt arról, hogy szintén a napokban - de egy hosszabb folyamat részeként, és nem a nyílt levél hatására - egy munkacsoport kereste föl a Rottenbiller utcai székházat és kollégiumot.

Úgy ítélték meg: tarthatatlan állapotban van a ház, amelyet a legutóbb a 1960-as években renováltak, felújítása nem halasztható.

Katonáné Kállai Katalin közlése szerint az együttes életében ez az év fordulópontot jelent, megsegítésükre több akciót is kidolgoztak. Példaként említette, hogy az intézmény az OKM közreműködésével olyan adónyomtatványt kapott, amelynek segítségével a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnál, a Nemzeti Civil Alapprogramnál és az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál is pályázhat.

A főtanácsadó hangsúlyozta: a minisztérium folyósítja azt a 20 millió forintos támogatást, amely a Rajkó Együttest az idén megilleti a 2004-ben odaítélt Nemzeti Ifjúsági Zenekar címért.

A Rajkó Zenekart 1952-ben Szigeti Pál igazgató és Farkas Gyula művészeti vezető, karmester azzal a céllal hozta létre, hogy roma fiatalok számára lehetőséget teremtsen a cigányzene hagyományainak ápolására, továbbfejlesztésére.

Hiller István miniszter 2004-ben az együttesnek a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet adományozta, amely elismerésben más cigányzenekar Magyarországon még nem részesült. Egy-egy együttes három évig viselheti a címet, amelyet elsőként a Danubia Szimfonikus Zenekar kapott meg.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok