2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Roma holokauszt emléknap

2007. augusztus 3.
A holokauszt roma áldozataira emlékeztek mintegy százan az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) székházának falán elhelyezett emléktáblánál csütörtökön; a szónokok a megkülönböztetés elleni fellépésre szólítottak fel, s a mindenkori többség felelősségét hangsúlyozták.
A roma holokauszt 63. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen mondott beszédében Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára úgy fogalmazott: "gyászolni gyűltünk össze és emlékezni. Gyászolni a náci téboly, a roma holokauszt áldozatait és emlékezni a romák még napjainkban sem konfliktusmentes sorsára".

A gyász mellett szembe kell néznünk a saját felelősségünkkel is, számba kell vennünk a magunk eszközeit annak érdekében, hogy egy befogadó, türelmesebb és békésebb világot teremtsünk - mondta.

Gémesi Ferenc hangsúlyozta: a holokauszt emléke arra tanít, hogy tennünk kell az elnyomás, az embertelenség, a kisebbségek hátrányos megkülönböztetése, megalázása és kiirtása ellen.

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy "amikor az áldozatokra emlékezünk, nem felejthetjük el azt a többséget sem, amelyik eltűrte, néha támogatta ezt a szörnyűséget. Nem felejthetjük el, mert a megkülönböztetés, a gyűlölet nem válogat, mindannyiunk szabadságát veszélyezteti" - mondta, hozzátéve, hogy mindig lesz olyan társadalmi csoport, amely céltáblává válhat.

"Ennek az országnak minden jóakaratú embere kössön szövetséget azért, hogy ne tűrjünk el többet megkülönbözetést" - hangoztatta Arató Gergely.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke beszédében a gyűlöletbeszéd elleni jogi szabályozás fontosságát hangsúlyozva azt mondta: "hatvanhárom év után (...) én azt látom, hogy beteg a magyar demokrácia. Beteg a magyar demokrácia, mert van egy szélsőséges (...) náci eszmét valló csürhe (...), aki megcsúfolja (...) a roma emberek önbecsülését."

Eljutottunk oda, hogy "a szólásszabadság jegyébe burkolva, ma mindenki mondhat ránk, romákra, honfitársainkra, sorstársainkra, a magyarországi zsidókra mindent" - tette hozzá.

Kolompár Orbán hangsúlyozta: a demokrácia szabályai megálljt kell, hogy parancsoljanak ezeknek a szélsőséges csoportoknak.

Kovács Tibor, az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy a holokauszt az egész világ számára megmutatta: milyen tragédiához vezet, ha szabad utat engednek a gyűlöletnek és az előítéleteknek.

Mohácsi Viktóra szabad demokrata európai parlamenti képviselő beszédében kiemelte: Európában 8-12 millió roma él, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak az oktatás, a foglakoztatás, az egészségügyi hozzáférés területén.

Kozák János, az OCÖ általános elnökhelyettes beszédében
kiemelte: a cigányság sorsáért felelősséget érző vezetőknek az a feladatuk és közös felelősségük, hogy társadalmi összefogással tegyenek a megkülönböztetés ellen.

Emlékeztetett: 63 évvel ezelőtt, 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

A beszédeket követően az emlékezők, a többi között a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Miniszterelnöki Hivatal, a Fővárosi Önkormányzat, az MSZP, az SZDSZ, a KDNP, az OCÖ, civil szervezetek, a cseh, a lengyel, a német, az olasz, az orosz, az osztrák, a szlovák nagykövetség képviselői koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál.

Az ünnepség végén az OCÖ székházában megnyitották a roma holokuszt áldozatainak emléket állító fotókiállítást.

A roma holokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok