2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A színházi szakma munkabizottságokat hozott létre

2007. január 16.
Munkabizottságokat hoztak létre a színházak képviselői azon a hat területen, amelyről Hiller István oktatási és kulturális miniszter a szakma véleményét kérte; az anyag a hónap végére elkészül - mondta Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója, a Magyar Színházi Társaság elnöke kedden az MTI-nek.
A tavalyi, november 30-i egyeztetésen, amelyet Hiller István kezdeményezett a szakma kérdéseinek áttekintésére, a miniszter a struktúraátalakítás és a finanszírozás, a színházi törvény, az ifjúság és a közönség, a képzés, az igazgatói kinevezések rendje és a munkajog témájában kért párbeszédet a szakmától. A beérkezett vélemények feldolgozása után, februárban vagy márciusban újabb egyeztetést tartanak - mondta akkor az MTI-nek.

A szakmai javaslatok kidolgozására a Magyar Színházi Társaság és a Budapesti Színházigazgatók Egyesülete közösen hat bizottságot állított fel.

Jordán Tamás elmondta: a munka jól áll, január végére elkészül az anyag, amelyet eljuttatnak a miniszterhez.

A fővárosi önkormányzathoz tartozó színházak működése kapcsán, kérdésre válaszolva kiemelte: amennyiben összesen 1,2 milliárd forintot elvonnak a 13 érintett teátrumtól, az véleménye szerint azt jelenti, hogy jó néhány színház bizonyára nem tudja az őszi szezont elkezdeni.

"Éjjel-nappal azon buzgólkodik mindenki, hogy alkuhelyzetbe kerüljön a főváros, én remélem, hogy csökkenteni fogják ezt a nagyságrendet" - tette hozzá.

Jordán Tamás a jelenleg részvénytársasági formában működő Nemzeti Színház szervezeti átalakításáról szólva közölte, hogy 2008 január 1-jétől tervezik a változást. Mint mondta, költségvetési intézménnyé nagyon nehezen lehetne alakítani a színházat, mert ahhoz meg kellene szüntetni a részvénytársaságot, s ez hosszú jogi folyamat, feltehetőleg járhatatlan út.

Kiemelte: ha, mint a miniszter mondta, megállapítják a nemzeti intézmények körét, és azokra valamilyen egységes működési formát találnak ki, valószínűleg ezt alkalmazzák majd a Nemzeti Színház esetében is.

"Ez lehet egy nonprofit részvénytársaság, lehet valamilyen gazdasági forma, ami új, és ami egyformán érvényes minden nemzeti intézményre" - fűzte hozzá.

Jordán Tamás közölte: szakadatlanul küzdenek azért, hogy a nemzet színészeinek díjazása kikerüljön a Nemzeti Színház költségvetéséből, de ezt eddig nem sikerült elérni.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy igazgatói kinevezése 2007. december 31-ig szól; azt, hogy azután kiírnak-e pályázatot, még nem lehet tudni.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok