2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szombaton emlékeznek Néray Katalin művészettörténészre

2007. szeptember 14.
Szombaton 15 órakor emlékeznek a múlt héten elhunyt Néray Katalin Széchenyi-díjas művészettörténészre, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatójára a Művészetek Palotájában.
A közlés szerint Néray Katalin hamvait később, szűk családi körben helyezik végső nyugalomra. A művészettörténészt az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM), valamint a Ludwig Múzeum saját halottjának tekinti.
 
A Fesztivál Színházban tartandó megemlékezésen Konok Tamás festőművész mond köszöntőt, majd Schneider Márta államtitkár és Kovalovszky Márta művészettörténész emlékezik Néray Katalinra.
 
A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója súlyos betegség után, életének 66. évében, szeptember 5-én hunyt el.
"Néray Katalin munkásságával aktívan járult hozzá a nemzetközi és hazai kortárs művészet megismertetéséhez határainkon innen és túl, halála hatalmas veszteség a kortárs magyar művészeti világnak" - írta akkori méltatásában a kulturális tárca.
 
Néray Katalin több száz kiállítást rendezett itthon és külföldön, rendszeresen publikált magyar és külföldi lapokban, katalógusokban.
 
A Műcsarnok igazgatói posztját 1984-1992 között töltötte be, majd 1993-ban a Ludwig Múzeum élére került. Ötször volt a Velencei Biennále magyar pavilonjának kurátora, tíz évig pedig a Kritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke.
 
Tagja volt a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM), a modern művészetekkel foglalkozó múzeumokat tömörítő nemzetközi szervezetnek, a CIMAM-nak, és a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány kuratóriumának, valamint az Magyar Tudományos Akadémia művészettörténeti bizottságának.
 
Tevékenységéért 1988-ban Munkácsy-díjat, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, 1999-ben a Lengyel Kulturális Miniszter által adományozott Martyn Klára-díjat, 2005-ben pedig Széchenyi-díjat kapott.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok