2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tavaszi fesztivál - ismertették a programokat

2007. február 27.
Több száz rendezvényt tartanak több ezer fellépővel, több mint félszáz helyszínen a március 16-án kezdődő 27. Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF), amelynek programkínálatát kedden Budapesten, sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.
Az idei fesztivál legfőbb célja a magyar nemzeti kultúra értékeinek bemutatása, a középpontban a 125 évvel ezelőtt született és 40 éve elhunyt Kodály Zoltán zeneszerző életműve áll.

Az április 1-ig tartó BTF 128 hivatalos rendezvénye mellett a társfesztivál, a Fringe 343 előadása várja az érdeklődőket - mondta Zimányi Zsófia fesztiváligazgató. Hozzátette: a jegyek ára 900 és 21 ezer forint között mozog.

Beszámolt arról, hogy a jegyek 85 százaléka február közepéig elfogyott. Összesen 56 ezer 655 belépő értékesítését tervezik, szükség esetén pótszékeket is beállítanak.

A rendezvény programjaiból a sajtótájékoztató résztvevőikiemelték a Sao Pauló-i Brazil Szimfonikusok Bartók Béla II. zongoraversenyét, az orosz Maxim Vengerov hegedűművész újabb vendégszereplését, a Budapesti Fesztivál Zenekar Richard Strauss- estjét és a Hamburgi Rádiózenekart dirigáló Christoph von Dohnányit.

Koch Andrea, a BTF kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a rendezvény összköltségvetése 1.36 milliárd forint, ennek 38 százaléka állami támogatás. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 224 millió forinttal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium 178 millióval, míg a Fővárosi Önkormányzat 123 millióval támogatja a rendezvényt.

"A tavaszi fesztivál Magyarország legrangosabb kulturális eseménysorozatává vált" - fogalmazott még a sajtótájékoztatón Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

Hozzátette: az esemény jelentősen "formálja a hazai kulturális és turisztikai életet is", hiszen felélénkíti a belföldi idegenforgalmat és lehetőséget biztosít fiatal művészek megismerésére.

A fesztivál Magyarország "kulturális nagykövete, (...) összekötő híd kelet és nyugat között" - fogalmazott Demszky Gábor főpolgármester, aki a rendezvény Kodály-programjaira hívta fel a figyelmet.

Horváth Csaba kultúráért is felelős főpolgármester-helyettes szerint a "pénzszűke ellenére is magas színvonal garantálható az idei fesztiválon".

Schneider Márta, a kulturális tárca szakállamtitkára a Kodály jubileumi év kapcsán hangsúlyozta: a fesztiválon sok Kodály-mű hangzik majd el.

A BTF díszvendége ezúttal Győr, a város polgármestere, Borkai Zsolt arról szólt, hogy "gazdag és egyedi programokkal" szeretnének bemutatkozni.

A BTF-hez kapcsolódó, a kortárs művészeteknek bemutatkozási lehetőséget adó Fringe Fesztiválon 198 zenei, 42 tánc, 71 színházi előadás szerepel.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok