2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Több mint százezer látogatója volt a IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjainak

2007. május 22.
Véget ért a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének nagyrendezvénye, a IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál, amely a közel 10.000 fellépő a kultúrabarát érdeklődők, valamint a zenésztársadalom igazi ünnepévé vált az elmúlt hét folyamán.
A rendezvény három kiemelt városában, Pécsett, Székesfehérváron és Budapesten - ahol a kultúra, a zenei élet eddig is kiemelt szerepet kapott a mindennapok folyamán - a fesztivál a mottójához hűen valóban "teret adott a zenének".

Hiszen a fellépési helyszínek között megtalálható volt koncertterem, iskola, templom, múzeum, de zene szólt a forgalmas utcákon, belvárosi tereken, több bevásárlóközpontban is. Azaz a legtöbb lehetséges közösségi téren, ahol a nem zeneorientált közönség is megszólítható, és megérintheti őket a fiatal, tehetséges zenészek muzsikálása, ezzel eleget téve a fesztivál kodályi alapgondolatának: "Legyen a zene mindenkié"

A leglátogatottabb rendezvényeknek több ezer, a három kiemelt szervező város utcabáljainak pedig több mint tízezer látogatója volt, így összességében több mint százezer érdeklődő volt részese a szinte minden zenei műfajt felsorakoztató programoknak.


A zeneiskolák és a zeneoktatás jövője Magyarországon

A sikeres, a résztvevő városokat valóban felpezsdítő koncerteken kívül egyéb fontos eseményei is voltak a programsorozatnak. Az Európai Zeneiskolák Szövetsége (EMU) tisztújító közgyűlése Dr. Gerd Eicker urat választotta a szövetség elnökévé, és egyhangú szavazással választották újra az elnökség magyar tagját, Ásztai Katalint is.

A huszonhat ország szakembereinek részvételével szintén a fesztivál keretein belül megrendezett "Zeneiskolák jövője az európai politikában" konferencia többek között a magyar zeneoktatás jövőjét is szervesen befolyásoló kérdéseket tárgyalt.

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára kiemelte a magyar zeneoktatás világszerte elismert eredményeit, az elmúlt évek rohamos tanulói létszámemelkedését. Hangsúlyozta, hogy a zeneiskolák és művészeti iskolák a magyar közoktatási intézményrendszer fontos elemei és azok is maradnak. Ugyanakkor - összhangban a közoktatás egészében elérni kívánt minőségi törekvésekkel - a tovább nem növelhető állami támogatás teljesítményhez kötéséről is szólt, kiemelve, hogy a differenciálásnak a szakmai szervezetek véleményalkotása az alapja.

A konferencián történtekről további információk a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének honlapján (www.mzmsz.hu) találhatók.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok