2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az UMZE Kamaraegyüttes az idén is 30 milliós támogatást kap

2007. május 17.
Harmincmillió forinttal támogatja az idén is az Új Magyar Zene Egyesületét és az UMZE Kamaraegyüttest az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) - közölte Schneider Márta kulturális szakállamtitkár csütörtökön Budapesten.
Tavaly is 30 millió forinttal támogatták az együttest, az UMZE ebben az évben ugyanezt az összeget kapja meg.

A minisztérium ezzel is jelzi, hogy fontosnak tartja az új magyar zene bemutatását, elismeri az egyesület és a zenekar eredményeit - mondta a szakállamtitkár.

Schneider Márta hozzátette, véleménye szerint hosszabb távon gondoskodni kell arról, hogy ne a miniszteri keret esetlegességétől függjön az együttes tevékenységének biztonsága.

Rácz Zoltán, az együttes művészeti vezetője kiemelte, hogy a célok az egy év elteltével nem változtak, valójában azóta sem módosultak lényegesen, amióta az 1910-es években Bartók Béla, Kodály Zoltán és Weiner Leó létrehozta az Új Magyar Zene Egyesületet.

Emlékeztetett arra, hogy az UMZE újjáélesztése 10 évvel ezelőtt történt meg: az 1997-es Budapesti Őszi Fesztiválon mutatkoztak be. Közlése szerint szeretnék az évfordulót az ez évi, 2007-es fesztiválon megünnepelni.

Rácz Zoltán felidézte azt is, hogy tavaly rendkívüli sikert aratott az UMZE Steve Reich felléptével tartott születésnapi hangversenye a Művészetek Palotájában. Az idén Louis Andriessen holland zeneszerző meghívásán fáradoznak, 2008 februári dátumot egyeztetnek - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint jövőre előadják Maurizio Kagel, Edgar Varese, Michel van der Aa, Luciano Berio, Dukay Barnabás műveit. Egyik legfontosabb koncertjeik egyikét 2007. május 28-án tartják: a tavalyi Hommage á Ligeti című est hagyományát folytatják.

Külföldön és vidéken is koncerteznek, már az idén fellépnek Kapolcson, Stravinsky A katona története című darabjának narrátora Mácsai Pál lesz.

Számtalan tervüket az teszi megvalósíthatóvá, hogy biztos hangszeres muzsikusi bázison működnek - hangsúlyozta a művészeti vezető, aki szerint öt éven belül sok munkával a világ egyik legjobb kortárs együttese lesz az UMZE.

Hasonlóképpen vélekedett Gőz László, a Budapest Music Center vezetője is. A BMC látja el a menedzser irodai teendőket, és ad helyet a jövő év áprilisától, új zeneházának elkészültétől a kamarazenei eseményeknek.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok