2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Uniós forrásból többmilliárd forint könyvtárfejlesztésre

2007. július 5.
Mintegy húszmilliárd forint jut a magyarországi könyvtárak fejlesztésére uniós pályázati forrásokból a 2008-2013 közötti időszakban - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter

A tárcavezető elmondta: öt év alatt 16,67 milliárd forint jut a könyvtári terület fejlesztésére, ezen felül pedig 4,25 milliárd forint a könyvtári állomány digitalizálására fordítható.

A program kidolgozottsága jó esélyt ad arra, hogy a pályázat útján elérhető húszmilliárd forintot kitevő uniós források teljes összege lehívható legyen - emelte ki, megjegyezve, hogy a "könyvtárügyet" a vidékfejlesztési stratégia egyik központi elemévé kívánja tenni.

Hiller István hozzátette, hogy a források szakszerű felhasználása érdekében vitát kezdeményez az értelmiségiek és a szakma körében a magyar olvasási és könyvtárhasználati szokások, trendek feltérképezésére. A vita egyik első színhelye a könyvtárosok idei, szegedi vándorgyűlése lehet - jelezte.

Jobbra Skaliczky Judit, az OKM könyvtárfőosztályának vezetője, balra Mender Tiborné, az OIK igazgatója
Jobbra Skaliczky Judit, az OKM könyvtárfőosztályának vezetője, balra Mender Tiborné, az OIK igazgatója

A vita alapjául szolgáló statisztikai adatokat ismertetve kiemelte, hogy az olvasás tekintetében 2005-ről 2006-ra a korábbi éveket jelentősen meghaladó bővülés figyelhető meg. Példaként említette, hogy a regisztrált könyvtárlátogatók száma 400 ezer fővel, 2,5 millióra nőtt, a könyvtári szolgáltatások igénybevétele hárommillióval bővült, a könyvtárközi kölcsönzések száma pedig háromszorosára emelkedett.

"Ez trend" - szögezte le a miniszter, aki úgy vélte, hogy a növekedés nem független a 2005-ben véget ért Nagy Könyv-program hatásától.

A kulturális modernizáció fő irányairól szóló javaslatok között helyet kapott Portál program célja a digitalizálás, és a könyvtári szolgáltatások internetes elérése, azaz hogy "megkönnyítse és helybe hozza az olvasás élményét" - mutatott rá.

A sajtótájékoztató helyszíne az Országos Idegennyelvű Könyvtár (fotók: Gordon Eszter)
A sajtótájékoztató helyszíne az Országos Idegennyelvű Könyvtár (fotók: Gordon Eszter)

"Ami a Pál utcai fiúknak a rongylabda volt, az mai gyerekeknek a klaviatúra" - fogalmazott az internet fontosságára utalva Hiller István.

A miniszter szólt arról is, hogy a "kiemelkedő korszakot élő kortárs irodalom", valamint az olvasók közötti kapcsolat megteremtése érdekében civil szervezetekkel és a szakmával is tárgyalni kíván. A könyvtárfejlesztés egyik célja ugyanis a kortárs alkotók művei esetében nemcsak a megjelenés támogatása, hanem az is, hogy a kötetek el is jussanak az olvasókhoz.

A könyvtárak állománybővítését központilag támogató, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által is ajánlott úgynevezett skandináv modellt "behatóan tanulmányozza" a tárca. A köteles példányhoz hasonló rendszerrel kapcsolatban az értékelés után várhatóan ősszel állnak elő konkrét tervezettel.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok