2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ünnepi koncert a Zeneakadémia épületének 100 éves jubileuma alkalmából

2007. május 19.
Ünnepi hangversenyt rendeztek a Zeneakadémia fővárosi Liszt Ferenc téri épületében pénteken abból az alkakomból, hogy egy évszázada nyílt meg létesítmény. A koncerten közjogi méltóságok is jelen voltak; Sólyom László köztársasági elnök, az est fővédnöke beszédében reményének adott hangot, hogy száz év után felújítják az épületet, úgy, hogy eredeti funkcióját megőrzik.
"Felsorolni is sok lenne, kik működtek e falak között, s kinek-kinek más dobogtathatja meg a szívét. De az biztos, hogy ez a múlt a legnagyobb tiszteletet követeli meg. Ezzel az épülettel valóban új korszak kezdődött" - emlékeztetett Sólyom László, az ünnepségen, amelyen megjelent Gyurcsány Ferenc kormányfő, Bihari Mihály az Alkotmánybíróság elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere is.

A köztársasági elnök azt mondta, éppen száz évvel ezelőtt, az épületet felavató négy estén a Zeneakadémia tanárainak műveit játszották, illetve a tanárok, a növendékek és a volt növendékek léptek fel - köztük a frissen tanárrá kinevezett Bartók Béla.

Azóta is hagyomány - tette hozzá -, hogy tanárok művei itt hangzanak fel először, hogy a növendékek előadói pályája innen indul, s ide térnek vissza koncertezni.

Mint rámutatott, a születésnapi öröm sem hallgattatja el vele, hogy a százéves Zeneakadémián meglátszik a kora. "Remélem, száz év után megtörténik a felújítás, de úgy, hogy az épület eredeti funkcióját megőrzik" - fűzte hozzá.

Végül Deák Ferencet idézte, a haza bölcse Apponyi Albertnek ezekkel a szavakkal gratulált a zenei főiskola felállításáért mondott parlamenti beszédéhez: "Nagyon jó érveid voltak kedves öcsém, de a legerősebbet mégis kifelejtetted. Hát azt nem hoztad elő, hogy ebben az országban, ahol annyi a széthúzás, versengés, pártoskodás, valóban nagy szükség van egy intézményre, amelyben harmóniát tanítanak".

Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora ismertette a koncertprogramot, amelyet - mondta - Kocsis Zoltánnal úgy választottak ki, hogy megszólaljanak az ünnepi esten azoknak a művei, akik 1907-ben innen indították útjára az új magyar zenei törekvéseket, szereztek világszerte hírnevet a budapesti képzésnek.

A jeles és meghatározó szerzők - Weiner Leó, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Dohnányi Ernő - műveit az egyetem zenekara Kocsis Zoltán vezényletével, Fenyő László és Kelemen Barnabás szólójával adta elő.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok