2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Vass Lajos: öt év múlva csodájára járnak a Magyar Állami Operaháznak

2007. május 21.
Vass Lajos, az operaház jövendő főigazgatója azt reméli: a szaktárca által három évre garantált költségvetési támogatás elég lesz arra, hogy öt év múlva "csodájára járjanak a Magyar Állami Operaháznak".
Erről Vass Lajos azután beszélt az MTI-nek, hogy Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn bejelentette: őt nevezi ki az Opera főigazgatójává, Fischer Ádámot pedig a dalszínház főzeneigazgatójává.

"Bízunk a jövőben, és bízunk magunkban, hiszen ezért adtuk be a pályázatot. Nincs, és nem is ígért senki Kánaánt. Három évre garantáltan 5,3 milliárd forintos költségvetési forrással számolhatunk. Reméljük, hogy a kiadáscsökkentés és a bevételnövekedés mellett ez az összeg elég lesz arra, hogy az 5 évet, amelyre június 1-jétől a kinevezésünk szól, úgy csináljuk végig, hogy azután csodájára járjanak a Magyar Állami Operaháznak" - mondta Vass Lajos.

Kiemelte: azért fontos, hogy 3 évre garantálta a miniszter az operaház költségvetését, mert ez idő alatt elkezdődhetnek a fejlesztések, az átalakítások, és így a negyedik-ötödik évre "a vágyott Kánaán közelébe" kerülhetnek.

Ez azt jelenti, hogy "a repertoárban, az új bemutatókban, a ház szerkezetében, a magyarországi operajátszásban, és a magyar operák játszásában elérhetjük a jó színvonalat és büszkén készülhetünk 2009-re, a Magyar Állami Operaház megnyitásának 125. évfordulójára, valamint Erkel Ferenc születésének 2010-es bicentenáriumára" - mutatott rá.

Vass Lajos hozzátette, hogy művészeti igazgatónak Kovalik Balázst szeretnék megnyerni. Mint mondta, a pályázathoz csatolták a rendező támogatói nyilatkozatát, amelyben Kovalik Balázs azt írta: csatlakozik hozzájuk, ha megnyerik a pályázatot.

Fischer Ádámmal közösen beadott pályázatáról szólva elmondta: pályamunkájuk részletesen foglalkozik a felújításra szoruló Erkel Színházzal, amelyet az évad végén bezárnak.

Mint közölte, egyelőre a Thália Színházzal próbálják pótolni második játszóhelyüket, a 2007-2008-as évadra tervezett 281 előadásból 41-et tartanak ott, de hosszabb távon más elképzeléseket is mérlegelnek.

"Azon leszünk, hogy minél előbb elinduljon az Erkel Színház multifunkcionális épületté alakítása" - hangsúlyozta Vass Lajos, jelezve: a létesítményben természetesen a Magyar Állami Operaház is játszik majd. Hozzátette: "az átalakítás költségeire nem fordítunk az 5,3 milliárd forintból, sem más állami forrásból, hazai vagy külföldi tőke bevonását szorgalmazzuk".

Fischer Ádám, aki jelenleg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója, azt MTI-nek azt mondta: egyelőre nem tartja indokoltnak, hogy részletezze terveit.

"Még nem tart ott a dolog, hogy bármit nyilvánosságra hozzunk, bizonyos kéréseimre ugyanis nem kaptam még választ" - közölte.


MTI

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok