2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Versenyképes ország - versenyképes könyvtáros - konferencia-sorozat

2007. szeptember 11.
A könyvtáros szakma új kihívásait tárja fel, összegzi, majd építi be a kormányzat könyvtárfejlesztési programjába az a konferencia-sorozat, amely Versenyképes ország - versenyképes könyvtáros címmel szerdán kezdődik Budapesten.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete által szervezett eszmecserén az ország hat területi központjában tanácskoznak a könyvtáros szakma új kihívásairól - mondta Bakos Klára elnök az MTI-nek hétfőn.

Hozzátette: azokat a kompetenciákat, kvalitásokat mérik fel, amelyekre a könyvtárosoknak szükségük van ahhoz, hogy az új elvárásoknak megfelelő szolgáltatásokat tudjanak nyújtani.

Hozzátette: a jövő májusig lezajló hat konferencián a kormányzat által hirdetett, a könyvtárak fejlesztését célzó Portál programhoz kívánnak alapot nyújtani a humánerőforrás-fejlesztés szempontjából. Hiller István kulturális miniszter július elején jelentette be, hogy uniós forrásból a 2008-2013 közötti időszakban mintegy húszmilliárd forint jut a magyarországi könyvtárak fejlesztésére.

Bakos Klára ismertetése szerint a szakma számára a legnagyobb kihívást a könyvtárak új, elektronikus szolgáltatásai jelentik, de az olvasás népszerűsítése, a könyvtárak közösségi térré alakítása is a könyvtárosok új feladata.

"A könyvtáros elektronikus tanácsadó lett, akinek feladatai közé tartozik az olvasó otthoni elérésének kidolgozása, a könyvtári közönség kiszolgálása és a fenntartóval történő kapcsolattartás is" - mutatott rá az elnök.

Az eszmecseréket a jövőben kialakítandó országos könyvtári hálózat központjait alkotó városokban tartják. A budapesti, debreceni, szolnoki, szegedi, győri és kecskeméti tanácskozásokon a települések könyvtárosai mellett a fenntartók képviselői is részt vesznek.

A budapesti nyitótalálkozón, az Országos Széchényi Könyvtárban Bakos Klára ismerteti a Versenyképes ország - versenyképes könyvtáros projektet, majd Grebot Ágnes, a francia könyvtáros egyesület (ADBS) projektmenedzsere számol be a franciaországi projekt eredményeiről. Szakmai ismeretek és kompetenciák tekintetében nemzetközi kitekintés ad egy európai könyvtáros szervezet elnöke, a kulturális tárca képviselője pedig az uniós fejlesztésekből megvalósuló új könyvtári stratégiát ismerteti.

A hat tanácskozásból álló sorozat végén a tervek szerint zárókonferenciát szerveznek a Parlamentben, ahol az eredményeket elemzik és megosztják azokat a kormányzat illetékeseivel.

 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok