2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

X. Zsidó Nyári Fesztivál - szombaton kezdődik a programsorozat

2007. augusztus 23.
Egy nyitott tenyér, rajta a feliratok: barátság, béke, szeretet - ez az új szimbóluma a minden eddiginél sokszínűbb és nyitottabb Zsidó Nyári Fesztiválnak - mondta Vadas Vera fesztiváligazgató csütörtökön, Budapesten.
Az augusztus 25-én, szombaton kezdődő eseménysorozatról tartott sajtótájékoztatón Vadas Vera hozzátette: bár a tizedik alkalommal meghirdetett Zsidó Nyári Fesztivál központi helyszíne az építészeti és történelmi szempontból is nevezetes Dohány utcai Zsinagóga, nincs szándékukban kulturális "gettót" létesíteni. Ellenkezőleg: a szeptember 9-éig tartó eseménysorozat egyszerre kitárulkozó és befogadó szellemű.

Zoltai Gusztáv, Vadas Vera és Bogyay Katalin a sajtótájékoztatón (Fotó: Gordon Eszter)
Zoltai Gusztáv, Vadas Vera és Bogyay Katalin a sajtótájékoztatón (Fotó: Gordon Eszter)

Elmondta: 1998-ban, az első fesztiválon alig néhány ezren fordultak meg, tavaly pedig már több mint 120 ezren váltottak jegyet a különféle estekre és bemutatókra.

Céljuk és erősségük továbbra is az értékteremtés: a Zsidó Nyári Fesztiválon műsorra tűzött produkciók közül nem egy aratott jelentős sikert egy sor külföldi helyszínen, például a nagy-britanniai magyar év, vagy a brüsszeli Magyar Kulturális Intézet programjában - hangsúlyozta.

A sajtótájékoztató háziasszonyi szerepét vállaló Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára megerősítette ezt a gondolatot, kiegészítve azzal: a magyar kultúra, amely egyszerre tradicionális és modern, befogadó és inspiráló, számtalanszor bizonyította, hogy hatása a sokféleségben rejlik.

Véleménye szerint a Zsidó Nyári Fesztivál - amely az idén is átlépi a főváros határait - jól beilleszthető a nemzetközi fesztiválok hálózatába. Megemlítette, hogy Krakkóban tárgyalt a Krakkói Nemzetközi Zsidó Fesztivál és a budapesti esemény összekapcsolásáról.

Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója hozzátette: a fesztivál jól dokumentálja hogy a zsidó kultúra a magyar kultúra integráns része, azok nem képzelhetők el egymás nélkül. Reményét fejezte ki, hogy az idén legalább 300 ezer vendége lesz a gazdag programnak.

A X. Zsidó Nyári Fesztivál szombaton az Uránia Nemzeti Filmszínházban Kálmán Imre-esttel kezdődik. A világhírű operett-komponista, Bartók Béla és Kodály Zoltán zeneakadémiai tanulótársa 125 évvel ezelőtt Siófokon született. Édesapja Koppstein Károly gabonakereskedő és vállalkozó volt, édesanyja Singer Paula, aki megérhette fia világhírét. A világpolgár zeneszerző mindvégig magyarnak vallotta magát.

A sajtótájékoztatón Zoltai Gusztáv átadta a fesztivál díját Szabó Mihálynak és Breuer Péternek, elismerésként A judaizmus története című filmjükért, amelyből az eseményen részleteket mutattak be.

Bogyay Katalin külön gratulált az alkotóknak, hangsúlyozva: sok filmet látott, de ez különleges, mert érthetően próbál bemutatni egy vallást és igyekszik érzékeltetni annak sokszínűségét.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok