2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Aláírták a Zeneakadémia épületének rekonstrukcióját célzó, 10,8 milliárd forintról szóló támogatási szerződést

2008. október 22.
„Ez a terv összehozta az embereket és behozta őket ide jelképesen és valójában is” – jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter a „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” című kiemelt projekt támogatási szerződésének ünnepélyes aláírásán. A Zeneakadémia életében új fejezetet nyitó dokumentumot a szakminiszter mellett Batta András, a Zeneakadémia rektora, Mosonyi Balázs, a Regionális Fejlesztési programok Irányító Hatósága főigazgatója látta el kézjegyével.

Fotó: Gordon Eszter
 
"A Zeneakadémia a magyar kultúra egyik legnagyobb büszkesége" - mondta beszédében Hiller István, aki szerint az elkövetkező három évben zajló fejlesztés nem egy korszak lezárása, hanem egy újnak a nyitánya, hiszen megteremti az innováció és a tradíció harmóniáját.
A tárca vezetője szerint ez a beruházás megkérdőjelezhetetlenül szolgálja a magyar oktatásügyet, zeneművészetet és kultúrát.
"Az elmúlt években történt valami nagyszerű: a legkülönbözőbb területekről tekintélyes és befolyásos emberek fogtak össze határainkon kívül és belül a Zeneakadémia felújításáért. A projekt sok vitát kavart, de sosem hozott veszekedést, vagy széthúzást" - hangsúlyozta a miniszter hozzátéve, hogy bár az elkövetkező három év is rengeteg vita lehetőségét hordozza magában, de remélhetőleg a további összetartásét és támogatásét is.
 
A kiemelt projekt támogatási szerződését szimbolikus helyszínen és napon - a Zeneakadémia Nagytermében 2008. október 22-én, Liszt Ferenc születésének 197. évfordulóján - írták alá.
A megállapodás értelmében a Zeneakadémia 9,7 milliárd forint európai uniós forrásból és 1,1 milliárd forint önrészből kezdheti meg infrastruktúrája régóta esedékes rekonstrukcióját. A projekt nemcsak fejújítást jelent, hanem egy nagyszabású fejlesztést is, amely komoly eszközbeszerzést is magába foglal.
 
 
A támogatási szerződésig vezető út
A kormány több mint egy évvel ezelőtt, 2007 júliusában fogadta el a Zeneakadémia felújítására benyújtott javaslatot. Ezt követően részletes műszaki és gazdasági hatástanulmányok készültek, kiválasztották a tervezőket, továbbá benyújtották az építési engedélyekhez szükséges dokumentumokat. Az engedélyek megszerzését követően, ez év júliusában a rekonstrukció előkészítési szakaszára vonatkozó 370 millió forintos támogatás tette lehetővé a projekt teljes körű előkészítését a végleges támogatási szerződés megkötésére. A részletes projektjavaslatot a Zeneakadémia 2008. július 29-én nyújtotta be az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága részére, amelyet a bíráló bizottság ez év szeptemberében támogatásra méltónak ítélt. A Zeneakadémia megújulását célzó projekt során először a Wesselényi utca 52. szám alatt található kiegészítő épület rekonstruálják és korszerűsítik 2009 őszéig, majd ezt követően újítják fel a Liszt Ferenc téri Zenepalotát, mely várhatóan a Liszt Ferenc emlékévben, azaz 2011 őszére fejeződik be.
 
Központi épület: a legmagasabb szintű oktatás és hangversenyélet biztosítása a régi értékek megtartásával
A Liszt Ferenc téri központi épület rekonstrukciójának célja, hogy a kiemelkedő műemlék épület megújuló értékei a legmagasabb szintű oktatás és hangversenyélet megvalósítását tegyék lehetővé a Zeneakadémia méltán kedvelt, és megszokott atmoszférájának megőrzése mellett. A beruházás során ezért kiépítik a hangversenyélet jelenleg hiányzó infrastruktúráját, amely egyebek mellett a korszerű színpadtechnika, a hangszerraktár, a megfelelő számú és méretű öltözők, valamint korszerű stúdiótechnológiai háttér kialakítását jelenti. Emellett felújítják a Zeneakadémia Kistermét az operatanítás, valamint kamaraopera előadások céljára.
 
Ugyancsak a felújítás részeként bővülnek majd a közönségforgalmi terek, és európai szintű megoldást nyer az épület akadálymentesítése. Mindemellett szükségessé válik az épület gépészeti és elektromos rendszereinek teljes cseréje, valamint bővítése is. A Zeneakadémia központi épületének felújítása a tervek szerint 2009 őszén indulhat és várhatóan 2011 őszére fejeződik be.
 
Wesselényi utca 52. - Új épület bevonása és átalakítása
A rekonstrukció első lépéseként a Wesselényi utca 52. szám alatt található kiegészítő épületet alakítják át és korszerűsítik, ez lehetővé teszi a Liszt Ferenc téri főépület tehermentesítését, emellett az új épület bevonásával pótolhatók a központi épületből hiányzó funkciók és megteremthetőek a teljes körű rekonstrukció végrehajtásának feltételei.
A Zeneakadémia vezetésének döntése értelmében a jelenleg szétszórtan, több ingatlanban működő egyetemi adminisztráció az új épületbe költözik majd, emellett a tanszéki élet felpezsdítése, a hallgatói szolgáltatások bővítése is a Wesselényi utcai épületben valósulhat meg. Ennek érdekében a hallgatói önkormányzat, az önálló hallgatói munka, a közösségi élet (találkozó helyek, aulák kialakítása) és egyéb szolgáltatások (pl. hot spotok, étkeztetés) megfelelő hátterének kialakítása veszi kezdetét. A Wesselényi utcai épületben alakítják ki a központi épület rekonstrukciójával várhatóan kieső tantermeket is. A Wesselényi utcai épület rekonstrukciója még idén a közbeszerzési eljárás kiírásával kezdetét veheti és várhatóan egy éven belül fejeződik be.
 
Megújulás az oktatás és a hangversenyélet területén
A Zeneakadémia megújulását célzó projekt nemcsak a központi és a Wesselényi utcai épületek rekonstrukcióját foglalja magában: 2011-ig az oktatás és a hangversenyélet területén is mélyreható változások történnek. A megújulás a zenepedagógia fejlesztése, a tehetséggondozás, az ensemble kultúra fejlesztése, az Alma Mater hangversenyélet fejlesztése mellett az idegen nyelvű képzés fejlesztését, a Zeneakadémia nemzetközi megjelenésének stratégiáját, valamint az esélyegyenlőség megvalósítását is jelenti. 2011-re tehát nemcsak infrastruktúrájában újul meg a hazai zeneélet kiemelkedő központja: a legkorszerűbb technikai fejlesztések hatására egyre több kiemelkedő tehetségű diák választja majd a Liszt Ferenc téri épületet Alma Materének, így a Zeneakadémia az európai muzsika zarándokhelyévé válhat.
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok