2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bogyay Katalin: "Csak a témaév ért véget, a kultúrák közötti párbeszéd nem"

2008. december 12.
"A kultúrák közötti párbeszéd nem korlátozódhat egyetlen évre" - jelentette ki Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 záró sajtótájékoztatóján. Az Európai Uniós témaév hazai rendezvényei 2008 januárjában indultak, és egy multikulturális programsorozattal zárulnak december 12-én.
"A kulturális párbeszéd és sokszínűség befolyásolja életünk minőségét" - mondta beszédében Bogyay Katalin, aki szerint a dialógus hozzásegít ahhoz, hogy próbáljuk egymást legalább ne félreérteni.
A szakállamtitkár hangsúlyozta, hogy az oktatási és kulturális tárca elkötelezett abban, hogy a kulturális diplomácia révén mindent megtegyen kultúrák közötti párbeszédért.
"Amit az Európai Unió ezzel a témaévvel felkínált, az kivételes lehetőség volt arra, hogy erősítsük ezt a párbeszédet - mondta a szakállamtitkár. Bogyay Katalin szerint a témaév igen inspiratív volt, számos kreatív projektet támogatott és elősegítette az egymástól való tanulást.
"Együtt alkotva olyat tudunk létrehozni, amitől mindenkinek jobb, tartalmasabb lehet az élete" - húzta alá beszédében a szakállamtitkár.
 
A kultúrák közötti párbeszéd európai éve - 2008 célja az volt, hogy elősegítse egymás kölcsönös megértését, közelebb hozza egymáshoz Európa polgárait, az Európában élő népek kulturális sokféleségén keresztül hirdesse az európaiság eszméjét, és törekedjen az európai összetartozás érzésének megerősítésére. Magyarországon és egész Európában a kampány, valamint az akciók a fiatalokat célozták meg elsősorban.
 
Az eseményen Bogyay Katalin és György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője átadta a középiskolásoknak szóló MI-EGY-MÁS kreatív pályázat díjait.
 
A DÍJAZOTTAK:
Fotó kategória
I. hely - Generál Kristóf: Együtt nyugalomban (fotó), Borbély Ádám: Mi-egy-más (fotósorozat)
II. hely - Gémes Hanna (és társai: Tóth Eszter, Ványai Réka, Vas Dalma): Más? (fotósorozat)
III. hely - Nick Annamária: Kultúrák karneválja (fotósorozat)
 
Plakát kategória
I. hely - Tóth Katalin: Összetartozunk; Takács Flóra: Együtt a sokféleségben
II. hely - Tompai Noémi: Hogy egyek legyünk
III. hely - Csizmadia Nóra: Együtt a sokféleségben az életért
 
Videó kategória
II. hely - Joó Mónika: Andris álma
III. hely - Jakab Zoltán: Látogatás
 
Zene kategória
II. hely - Szabó Éva: Szeretni kell
III. hely - Guessous Majda Mária (és társa Boros Gerzson Dávid): Mennyi ember, mennyi világ
 
 
 
 
Összefoglaló A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 kezdeményezés hazai végrehajtásáról
 
Az európai év uniós és hazai szintű céljai
A kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 (European Year of Intercultural Dialogue 2008 - EYID) célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a kultúrák közötti párbeszédre és előmozdítsa a dialógust. További cél volt, hogy elősegítse - elsősorban a fiatalok körében - egymás kölcsönös megértését, közelebb hozza egymáshoz Európa polgárait, az Európában élő népek kulturális sokféleségén keresztül hirdesse az európaiság eszméjét, és törekedjen az európai összetartozás érzésének megerősítésére.
A hazai prioritások illeszkednek a fenti célokhoz, kiemelten fontos volt
- a kulturális sokszínűség ünneplése, erős hangsúllyal az új európai uniós (és nem EU-tag) szomszédainkon és a magyarországi kisebbségi kultúrákon;
- a kulturális, oktatási szervezetek, fiatalok bátorítása arra, hogy részt vegyenek európai programokban, hálózatokban, és fejlesszék fogékonyságukat az eltérő kultúrák iránt (azaz interkulturális kompetenciájukat).
 
 
A hazai végrehajtás főbb állomásai:
1. A 2007 júniusában meghirdetett ötletpályázat.
2. Az OKM által szervezett, 2008. január 10-én tartott nyitóesemény-sajtótájékoztató.
3. "A kultúrák közötti párbeszéd európai éve - 2008" című ingyenes, 38 oldalas tájékoztató kiadvány.
4. Száz egyperces interjú, videóklip - az internetről letölthető miniinterjúk ismert magyar művészekkel, sportolókkal, kulturális szakemberekkel az interkulturális párbeszédről.
5. "Nemzetközi kulturális projektek menedzselése" - konferencia és képzés 2008 áprilisában
6. Egyéb konferenciák, ahol kiemelten mutathattuk be az EYID kezdeményezést:
7. A "Párbeszéd éjszakája" - 2008. május 22.
8. "A Másik" című- kiállítás, DVD és múzeumpedagógiai programok gyerekeknek és fiataloknak.
9. Interkulturális témájú linkek, könyvek, képzések összesítése és népszerűsítése oktatási és kulturális intézményekben.
10. Karikatúrápályázat a kultúrák közötti párbeszéd témában.
11. "mi-egy-más" mottóval pályázat meghirdetése a 14-20 éves korosztálynak.
12. Az EYID magyarországi záróeseménye - 2008. december 12., Merlin Színház.
 
1. A 2007 júniusában meghirdetett meghirdetett ötletpályázat
Az ötletpályázaton körülbelül negyven, 2008-ban zajló, a kultúraközi párbeszédet előmozdító projekt (konferenciák, fesztiválok, kiállítások, oktatási projektek, nemzetiségi programok) került hivatalosan az év ernyője alá és további közel negyven használhatja az év logóját. Ízelítő a programokból:
- One World Project (Tilos Rádió): Egyéves programsorozat, mely bemutatja a világ kultúráinak sokszínűségét. Havonta szerveznek egy Tilos Rádió World Party-t, mely egy adott térség (pl. euro-mediterrán térség, Ausztrália stb.) zenéjét, kultúráját mutatja be; ehhez kapcsolódnak az adott nap rádióműsorai, stúdióbeszélgetései is. Az anyagok folyamatosan elérhetők a projekt honlapján.
- A kóruszene szerepe és lehetőségei a kultúrák közötti párbeszédben és a megbékélésben: A rendezvény célja volt, hogy találkozási lehetőséget teremtsen a nemzetközi zenei szakértők, valamint a kisebbségi kulturális, etnikai és vallási meg nem értéstől szenvedő európai térségek karnagyainak, zenepedagógusainak és kórusainak. A műhelyfoglalkozások keretén belül a résztvevők megoszthatták egymással módszereiket, amelyek feloldják a csoportok és személyek közötti esetleges feszültségeket a zene sajátos eszközeinek segítségével. A részt vevő együttesek koncerteken adták elő nemzetiségük, vallásuk hagyományos és kortárs kóruszenéjét.
- "Naturally Youth" 12. Pécsi Nemzetközi Kultúrhét: Pécsi Nemzetközi Kultúrhét célja megértést ébreszteni és együttműködést generálni a fiatalok között, országhatárokon, térségeken, kultúrákon átívelve. Az esemény konferenciából, kirándulásokból, rekreációs és sporteseményekből, civil szervezeteket bevonó eseményekből, kiállításokból, és egy szabadtéri városi fesztiválból állt koncertekkel, parádéval színesítve.
 
2. Az OKM által szervezett, 2008. január 10-én tartott nyitóesemény-sajtótájékoztató
A sajtótájékoztatón az előbb említett ötletpályázaton kiválasztott kb. 40 projekt képviselői vettek részt, illetve ekkor mutatkoztak be (ilyen minőségükben) az év magyarországi nagykövetei is: a Kerekes Band együttes, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész-házaspár, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester és Varga Dániel olimpiai bajnok vízilabdázó.
 
3. A "Kultúrák közötti párbeszéd európai éve - 2008 című ingyenes, 38 oldalas tájékoztató kiadvány
A kiadvány ismerteti az európai év uniós és hazai szintű céljait, valamint a kultúrák közötti párbeszéd elősegítését ösztönző uniós kezdeményezésű programokat. Szerzők: Inkei Péter és Tóth Veronika.
 
4. Száz egyperces interjú, videóklip
Gondolatébresztőnek szánt, az internetről letölthető miniinterjúk ismert magyar művészekkel, sportolókkal, kulturális szakemberekkel az interkulturális párbeszédről.
 
5. "Nemzetközi kulturális projektek menedzselése" - konferencia és képzés
A 2008. április 23-24-én tartott képzés konkrét célja az volt, hogy a projektek szervezői tisztában legyenek a témával, a fogalmakkal, nemzetközi szakemberekkel, jó példákkal találkozhassanak, és hasznos tudást kapjanak az interkulturális projektek mibenlétéről és szervezéséről. A konferenciának biztosítania kellett, hogy a projektvezetők értsék az év céljait és a későbbiekben is képesek legyenek az év céljait tovább éltető projektek lebonyolítására. A konferencia nemzetközi előadói között volt Monica Urian de Sousa, a DGEAC Kultúra részlegének munkatársa.
 
6. Egyéb konferenciák, ahol kiemelten mutathattuk be az EYID kezdeményezést
- A TEMPUS Közalapítvány szervezésében 2008. május 20-án zajlott Budapesten a "Kultúrák közötti párbeszéd az Egész életen át tartó tanulás programban" című konferencia.
- "Együtt-sokfélén" címmel 2008. május 9-én zajlott Budapesten a Külügyminisztérium által szervezett konferencia, mely Magyarország uniós csatlakozásának 4. évfordulója alkalmából a kulturális sokszínűség, az európai és nemzeti identitás kérdéseivel is foglalkozott.
 
7. A "Párbeszéd éjszakája" - 2008. május 22.
Az Anna Lindh Euro-mediterrán Alapítvány a Kultúrák Közötti Párbeszédért "1001 akció" című interkulturális párbeszédet és az euro-mediterrán együttműködést népszerűsítő kampánya keretében több rendezvény került megrendezésre hazánkban, amelyek az uniós év hazai programjának részeivé váltak. 2008. május 22-én mind a 37 euromed partnerországban párhuzamosan zajlottak események, Magyarországon ezen a napon nyílt a Művészettel a Diszkrimináció Ellen (MADE) című kiállítás, Euro-mediterrán kulturális est került megrendezésre, egy ifjúsági csereprogram képanyaga volt látható az aznap nyíló kiállításon, valamint börtönökben is zajlottak kulturális programok.
 
8. "A Másik" című- kiállítás és múzeumpedagógiai programok gyerekek és fiatalok számára
2008. szeptember 26-án nyílt és 2009 áprilisáig lesz látható a budapesti Néprajzi Múzeumban "A Másik" c. kiállítás. A kiállítás Claude Lévi-Strauss Faj és történelem című írására építve bemutatja, milyen más kultúrákkal találkozni, valamint rávilágít évezredes hiedelmekre. A színpadi eszközöket felhasználó kiállítás arra ösztönzi a látogatót, hogy felismerje az emberi kapcsolatok összetettségét.
Etnográfiai gyűjtemények gazdagságából, korhű dokumentumokból, kortárs művészeti alkotásokból fényképek, filmek és számítógépes installációk, hangos interjúrészletek segítségével mutatja be, miként alakítottuk ki a történelem során mi, nyugatiak "a Másik" ábrázolását, illetve ők hogyan szemlélnek bennünket. A kiállítás az egymást követő termeken keresztül mutatja meg, miképpen tanulhatjuk meg magunkat kívülről szemlélve jobban elfogadni a Másikat és a különbözőséget.
A kiállítás, valamint a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai kiadványok és foglalkozások a különböző kultúrákról való gondolkodás bemutatásával nagymértékben hozzájárul A kultúrák közötti párbeszéd európai éve uniós és hazai szintű célkitűzéseinek megvalósításához - elsősorban egymás (és önmagunk) jobb megértéséhez. A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások és a most készülő oktatási segédanyagként használható DVD hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok megvitathassák a párbeszéd különböző aspektusait, valamint a kiállítás fő témáit.
 
 
 
9. Interkulturális témájú linkek, könyvek, képzések összesítése és népszerűsítése oktatási és kulturális intézményekben
Jelenleg zajlik külsős szakértők és a minsztériumi szakterületek bevonásával egy olyan összesítés elkészítése, amely tartalmaz interkulturális párbeszédhez kapcsolódó irodalmat, oktatási segédanyagokat, linkeket, felsorol interkulturális témájú képzéseket - elsősorban pedagógusok számára, valamint a téma iránt érdeklődők számára is. A célunk e kezdeményezéssel az, hogy az oktatásban is elősegítsük az interkulturális párbeszéd előtérbe helyezését, az interkulturális kompetenciák fejlesztését. Az összesítést fel kívánjuk tenni a párbeszéd éve honlapjára, valamint szeretnénk minél szélesebb körben népszerűsíteni.
 
10. Karikatúra-pályázat a kultúrák közötti párbeszéd témában
A Magyar Kultúra Alapítvány által szervezett XII. Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál 2008-as témája a Kultúrák párbeszéde volt - ehhez kapcsolódóan különdíjat ajánlottunk fel a legjobb ifjúsági témájú karikatúrának, a díj átadására 2008. november 6-án került sor.
 
11. "mi-egy-más" - pályázat fiataloknak
A fenti mottóval pályázatot hirdettünk középiskolások körében: fotó, filmek, plakátok az interkulturális párbeszédről - novemberi beadási határidővel. A pályázattal a célunk az volt, hogy a 14-20 év közötti fiatalok számára lehetőséget biztosítsunk arra, hogy alkotásaikkal kifejezzék saját gondolataikat, tapasztalataikat, érzéseiket az interkulturális párbeszéd kapcsán.
 
12. Az EYID magyarországi záróeseménye
2008. december 12-én tartjuk A kultúrák közötti párbeszéd európai éve kezdeményezés magyarországi záróeseményét, melyen beszámoltunk a sajtó munkatársainak az év történéseiről, átadtuk a "mi-egy-más" alkotáspályázat díjait, illetve ezen a napon tartjuk a One World Project záró-partyját is.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok