2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Budapesten tanácskoznak Európa legnagyobb múzeumainak vezetői

2008. május 15.
A Szépművészeti Múzeum meghívására pénteken Budapesten tanácskozik a világ legnagyobb múzeumainak vezetőit tömörítő úgynevezett Bizot-csoport európai szekciója, a tanácskozást Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitja meg.
A Parlamentben tartandó konferencián 31 európai múzeum több mint 40 vezetője vesz részt. A tanácskozáson Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója mellett a párizsi Louvre, a Musée d'Orsay és a Pompidou Központ, a londoni British Museum és a Tate, a berlini Staatliche Museen, a madridi Prado, a müncheni Bayerische Staatsgema:ldesammlungen, az amszterdami Rijksmuseum, a firenzei Soprintendenza Speciale Per Il Polo Museale Fiorentino, a szentpétervári Ermitázs, valamint a bécsi Kunsthistorisches Museum vezetői lesznek jelen.

Lévay Zoltán, a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztályvezető-helyettese az MTI-nek elmondta, hogy a tanácskozáson szó lesz egyebek mellett a múzeumok állami finanszírozásának kérdéseiről, az intézmények internetes megjelenésének lehetőségeiről és a műtárgyak nemzetközi kölcsönzésével kapcsolatos jogi védelemről.

Hozzátette: a Szépművészeti Múzeum egyedüli magyar intézményként 2006 óta tagja a grémiumnak, meghívását az utóbbi években tapasztalható, a múzeum megújulását célzó lépéseknek köszönheti.

A Bizot-csoportot 15 éve alapította Irene Bizot francia grófnő. A grémium feladata a vezető múzeumokat érintő közös stratégia kidolgozása, a múzeumi és a kormányzati kulturális politikák összehangolásának előmozdítása. A műtárgyak nemzetközi kölcsönforgalma, a múzeumok vásárlási politikája, az illegális műkincs-kereskedelem, az intézmények fejlesztési lehetőségei és az UNESCO-t érintő közös irányvonalak kidolgozása is a grémium javaslatai alapján történik. A Bizot-csoportba tartozó európai múzeumok jelentőségét mutatja, hogy évente összesen mintegy 60 millió látogatót fogadnak.

A Szépművészeti Múzeum az utóbbi években nemzetközi mércével mérve is jelentős sikereket könyvelhetett el: a Vincent van Gogh életművét bemutató kiállítás kategóriájában a világ negyedik leglátogatottabb tárlata volt, míg az intézmény az elmúlt évben a maga 764 ezer látogatójával bekerült a világ ötven leglátogatottabb múzeuma közé - hívta fel a figyelmet Lévay Zoltán.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok