2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Budavári Reneszánsz Vigasságok

2008. május 5.
Tizenötezer ember ünnepelte együtt a reneszánsz újjászületését a Budavári Reneszánsz Fesztiválon.
Közel tizenötezer látogatót vonzott a Reneszánsz év - 2008 egyik legszínesebb programsorozata, a Budavári Reneszánsz Vigasságok. A reneszánsz fesztivál első napján Mátyás király és Podjebrád Katalin esküvője elevenedett fel, a Tóth Árpád sétányon több ezres tömeg kísérte végig a korhű jelmezekben felvonuló díszes nászmenetet.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A nemes párt díszes nászmenet és lovagi kíséret követte végig a Szentháromság térről a fesztivál hivatalos megnyitójának helyszínt adó Kapisztrán térre. A Tóth Árpád sétányon korhű jelmezben vonuló nászmenetet több ezres tömeg kísérte végig, majd a Magdolna torony előtt felállított színpadon sűrű kiáltások közepette üdvözölték és éltették Mátyás királyt és újdonsült feleségét, Katalin királynőt.

A megnyitón Rubovszky Rita, a Hungarofest Kht. ügyvezető igazgatója és Dr. Nagy Gábor Tamás budavári polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Rubovszky Rita a Reneszánsz év kiemelkedő eseményeire hívta fel a figyelmet, míg a polgármester Mátyás királyt és sikeres kormányzását méltatta, majd egy Janus Pannonius epigrammával köszöntötte az ifjú Katalin királynőt. A megnyitó után mindenki átadta magát az igazi reneszánsz életérzésnek, és remek hangulatban üdvözölte a tavaszt.

Fotó: Gordon Eszter

Az egész napos programon hét-nyolcezer fős közönség volt kíváncsi az igazi középkori, reneszánsz vásári hangulatra. A remek szakácsoknak köszönhetően a helyszínek közötti tereket ízletes étkek illata lengte be, és reneszánsz zeneszó kísérte. A napfényes időjárásnak hála, számos család ünnepelte május 1-ét a Budai Várban, egy igazi reneszánsz helyszín múltat idéző díszletei és látványvilága között.

A három napos programon a Budai Várba látogatók részesei lehettek az igazi középkori, reneszánsz vásári hangulatnak és életérzésnek. A sokszínű programsorozatban minden korosztályt megtalálhatta a számára legkedvesebbet, legvonzóbbat. A Tóth Árpád sétányon minden nap kézműves vásár, koncertek, és különféle izgalmas gyermekfoglalkozások, a Kapisztrán téren lovagi torna és fegyverbemutatók, a Hadtörténeti Múzeumban irodalmi programok várták a közönséget. A helyszínek között sétálva igazi reneszánsz étkekkel, kőlevessel, és fűszeres malacsülttel kényeztették a vendégek ízlelőbimbóit.

Fotó: Gordon Eszter

Nagy számú érdelődőt vonzott az irodalmi csemegének számító Szonettfaragó verseny, ahol Kukorelly Endre, Háy János és Varró Dániel mérték össze tudásuk és tehetségük legjavát, valamint a "Renszánsz önkép és a reneszánsz korunk tükrében" címmel rendezett kerekasztalbeszélgetés, ahol neves irodalomtörténészek arra keresték a választ, hogy milyen viszonyban állnak egymással a reneszánsz aktuális olvasatai és a reneszánsz önképe.

Szintén népszerűnek bizonyult az Európa Ligetben a "(még)Egyszer volt Budán kutyavásár" című program, amelynek keretében a kutyamenhely számos lakója talált új gazdára és családra.

A péntek esti Kaláka koncerten több száz jókedvű gyermek ünnepelt közösen, szombat este pedig a méltán népszerű Zuboly együttes nagysikerű koncertjével zárult a háromnapos fesztivál.

A Budavári Reneszánsz Fesztivál a Reneszánsz Év - 2008 többi programjához hasonlóan, a múlt és jelen párhuzamba állításával mutatta be, hogy a hagyományos kulturális értékek valóban magukban hordozzák a megújulás, az újraértelmezés, ezáltal az újraátélés lehetőségét.

A Reneszánsz Év - 2008 programsorozat minden eseménye, rendezvénye közös gondolkodásra ösztönöz. Miközben lehetőséget ad a hagyományos értékek újszerű bemutatására, nagy hagsúlyt fektet a jelen innovatív, kezdeményező kultúrájának népszerűsítésére, megteremtve a párbeszéd lehetőségét a jelen kor befogadói számára.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok