2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A cannes-i magyar filmes részvételt 38 millió forinttal támogatja az OKM

2008. május 13.
A magyar filmesek 61. Cannes-i Filmfesztiválon való jelenlétét 38 millió forinttal támogatja az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) - közölte Hiller István oktatási és kulturális miniszter a szerdán kezdődő franciaországi seregszemle kapcsán tartott budapesti sajtótájékoztatón.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István a keddi rendezvényen hangsúlyozta: az OKM szeretné, ha a magyar filmesek a tehetségükhöz legmegfelelőbb és legméltóbb módon mutatkozhatnának be Cannes-ban. Az állam szerepe a keretek, feltételek biztosítása - fűzte hozzá.

A tárcavezető "óriási dolognak" nevezte, hogy a fiatal magyar filmesek a világszínpadon vannak, hisz "Cannes önmagában egy mérce, önmagában egy értékmérő". Hiller István úgy vélte, hogy a magyar filmet új érdeklődés veszi körül Európában. "Ezzel élni kell tudni" - hangsúlyozta.

Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) kuratóriumának elnöke arra hívta fel a figyelmet: soha nem fordult még elő, hogy minden szekcióban van magyar versenyző, "esélyes versenyző és fiatal". Ez egy nagyon hosszú fejlesztési folyamat vége - folytatta, hozzátéve, hogy az MMK és az OKM egy olyan "önfejlesztő" rendszert alakított ki, amelynek köszönhetően a fiatal magyar filmesek minden műfajban "folyamatosan jönnek fel".

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Mundruczó Kornél a sajtótájékoztatón
Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Mundruczó Kornél a sajtótájékoztatón

Mundruczó Kornél, a 61. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába meghívott Delta című film rendezője nagyszerűnek nevezte, hogy jelen lehet Cannes-ban, mint fogalmazott, ez egy "kihívás", egy "visszajelzés". Ugyanakkor megjegyezte: a cannes-i seregszemlét sem tudja másként felfogni, mint egy másik filmfesztivált.

A Deltáról szólva kiemelte, hogy a film létrejötte egy "lelki pluszt" adott az alkotóknak. Felidézte, hogy Bertók Lajos halála után újra kellett írni a forgatókönyvet, új szereplőválogatásra, újrafinanszírozásra volt szükség. Az új film "sokkal életigenlőbb, sokkal radikálisabb lett" - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy "újrakezdésben nem lehet bátortalannak lenni".

Bertók Lajos, a Budapesti Kamaraszínház színművésze, aki Mundruczó Kornél munkájának eredeti főszereplője volt, 2006 nyarán hunyt el. A forgatás 2005-ben kezdődött, a stáb 2006 februárjában 22 napos munkán volt már túl a negyvenből. A színész halála után egyértelművé vált, hogy a filmet nem lehet a vele felvett anyagból összevágni, így a Deltát végül Lajkó Félix világhírű hegedűművész főszereplésével készítették el.

Petrányi Viktória, a német-magyar koprodukcióban készült film egyik producere megemlítette, hogy szeretnék az eredeti, Bertók Lajossal készített filmet is befejezni két éven belül. A tervek szerint animációval egészítik ki a torzóban maradt alkotást.

A Delta a 39. Magyar Filmszemlén elnyerte az Arany Orsó díjat, a legjobb filmzene díját (Lajkó Félix) és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját. A nemzetközi sajtó már a filmszemlét követően egyöntetű elismeréssel fogadta a produkciót.

Erdélyi Dániel, a Cannes-i Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjába meghívott 411-Z című film alkotója nagy örömnek, nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy munkája versenyezhet a fődíjért, az Arany Pálmáért. A fiatal filmes szerint "ott már csak nüanszok döntik el, ki kapja az Arany Pálmát".

Reményét fejezte ki, hogy a nomináció "lökést ad karrierjének", jobban megnyílnak előtte a hazai és a nemzetközi lehetőségek is.

M. Tóth Géza, a Kritikusok Hete szekcióba meghívást kapott Ergo című animációs film rendezője úgy látja, hogy a "nagy durranás" a Delta. A kis- és nagyjátékfilmek megítélése minden fesztiválon más, egy nagyjátékfilmben "más erők is mozognak, mint egy kisfilmben" - fejtette ki. A korábban Oscar-díjra is jelölt rendező rámutatott arra is, hogy a forgalmazáson számszerűen is meglátszik, ha egy nagyjátékfilm jelölést kap egy jelentős filmfesztiválon.

Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a szervezet hatodik alkalommal nyitja meg a Magyar Pavilon kapuit a cannes-i seregszemlén, találkozási helyet biztosítva a magyar és a nemzetközi filmszakma számára.

Kitért arra is, hogy a magyar forgalmazó cégek közül a Hungaricom fog önálló standot működtetni a filmvásáron.

A cannes-i fesztivál különböző szekcióinak versenyébe az idén 96 ország által benevezett mintegy 1800 játékfilmből 54 kapott meghívást, ebből 19 versenyezhet az Arany Pálmáért. A rövidfilmek versenyébe 80 országból 2233 nevezés érkezett. A héttagú nemzetközi zsűri elnöke Sean Penn amerikai színész-rendező. A seregszemle fődíját május 25-én Robert de Niro fogja átnyújtani.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok