2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

dunaPart Kortárs Magyar Előadóművészeti Platform - bemutatkoznak a függetlenek

2008. november 4.
A hazai színházi és táncélet független alkotóinak munkáiból szervez reprezentatív bemutatót november 13. és 17. között a Trafó és a Krétakör. A négy és fél napos platform során a nagyközönség 25 előadást tekinthet meg, míg a meghívott külföldi intézményvezetők szakmai beszélgetéseken is megismerkedhetnek a művészekkel - mondták el a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon a budapesti Akku kulturális központban.
"Az elmúlt tíz év fejlődéséből látható, hogy az alternatív, független szféra milyen jelentős tényező a magyar előadóművészetben: több mint 130 olyan társulat, műhely létezik, amelyek folyamatosan produkciókat hoznak létre" - hívta fel a figyelmet Schneider Márta, a rendezvényt támogató Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.

Gáspár Máté, a Krétakör ügyvezető igazgatója elmondta, a sokáig "hagyományos" független társulatként működő előadóművészeti műhely sikerében óriási szerepe volt külföldi kapcsolataiknak, ez adta az ötletet, hogy egy, a nemzetközi bemutatkozásra, a tapasztalatok kicserélésére lehetőséget adó platformot szervezzenek.

"A dunaPart nem szubjektív válogatás, széles körű szakmai konzultáció előzte meg (...), így bátran mondhatjuk, reprezentatív az a kép, amit ad" - hangsúlyozta Gáspár Máté.

Mint beszámolt róla, a rendezvényre mintegy 60 külföldi intézményvezetőt, kulturális menedzsert várnak, így jó keretet tudnak teremteni ahhoz a "tudatos export-előkészítő" munkához, amelyre a hazai társulatoknak szükségük van.

Paizs Dóra, a Tünet Együttes művészeti menedzsere megjegyezte, a független társulatoknak külön-külön kevés esélyük van rá, hogy jelentős külföldi intézmények vezetőit elhívhassák, a platform azonban kiváló lehetőséget biztosít a nemzetközi bemutatkozásra.

"Feltett szándékunk, hogy kétévente megrendezzük a platformot" - beszélt terveiről Szabó György. A Trafó - Kortárs Művészetek Háza igazgatója hozzátette, a nemzetközi kulturális piacra való kijutás mellett fontos a külföldi szakemberek véleményének megismerése, ezért szakmai beszélgetéseket is szerveztek. Ezeken részt vehetnek olyan társulatok képviselői is, amelyek nem kerültek be a platformra, és természetesen kapcsolatot teremthetnek a külföldi intézményigazgatókkal.

A négynapos rendezvényen 12 budapesti helyszínen 25 alkotást mutatnak be fővárosi, vidéki és határon túli független alkotóműhelyek. A platformon fellép többek között a Frenák Pál Társulat, Urbán András társulata, a TÁP Színház, Pintér Béla és Társulata, de a műsorban szerepel a Mundruczó Kornél rendezte Frankenstein-terv is. A rendezvénysorozat utolsó napjára, november 17-re a szervezők egyetlen programot hagytak: a Krétakör ezen a napon tartja Szabadulóművészet című produkciója műhelybemutatóját.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok