2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Elbúcsúztatták ifjú Nagy Zoltán Kossuth-díjas táncművészt

2008. április 8.
Kollégák, barátok és tisztelők vettek búcsút ifjú Nagy Zoltán Kossuth-díjas táncművésztől, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorától, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosától kedden a Magyar Állami Operaház előcsarnokában.
A család jelenlétében tartott búcsúztatáson, a 42 évesen, március 23-án elhunyt táncművész koporsójánál a balettegyüttes igazgatója, Keveházi Gábor hangsúlyozta: ellentmond az élet törvényszerűségeinek, hogy valaki ereje teljében, karrierje csúcsán távozzon. Úgy vélte: talán sem a kollégák, sem a tanítványok, sem a család nem lesz képes valaha is földolgozni ifjú Nagy Zoltán elvesztését.

"Te maradsz nekünk az örök herceg, az örök barát, az örök jó ember. Szorgalmad, emberséged példamutató lesz minden időben a Magyar Állami Operaház művészei, a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei számára" - fogalmazott Keveházi Gábor.

Keveházi Gábor balettigazgató, Popova Aleszja, Volf Katalin, Szakály György balettművészek és Manherz Károly, az OKM szakállamtitkára ifjabb Nagy Zoltán balettművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorának ravatalánál a Magyar Állami Operaház előcsarnokában. (MTI Fotó: Földi Imre)
Keveházi Gábor balettigazgató, Popova Aleszja, Volf Katalin, Szakály György balettművészek és Manherz Károly, az OKM szakállamtitkára ifjabb Nagy Zoltán balettművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorának ravatalánál a Magyar Állami Operaház előcsarnokában. (MTI Fotó: Földi Imre)

Popova Aleszja, az operaház táncegyüttese, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnője fölidézte ifjú Nagy Zoltán 1985-től tartó operaházi pályafutását, lelki alázatát, művészi elhivatottságát, a táncművészet és a kollégák iránti odaadását.

Volf Katalin első magántáncosnő, aki ifjú Nagy Zoltán partnere volt többi között A fából faragott királyfiban, a Spartacusban, A diótörőben, a Rómeó és Júliában, valamint a Szentivánéji álom című balettben, és akivel 2000-ben együtt kaptak Kossuth-díjat, szintén azt az érzékeny veszteséget említette, amely a pályatársakat érte ifjú Nagy Zoltán halálával.

Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektor-helyettese szerint igazságtalan az ítélet, amely így szól: ifjú Nagy Zoltán befejezte földi pályafutását. Hiszen ő tudta a kötelességét, évtizedekig vitte a vállán az operaházi repertoárt, nyílt és őszinte művész volt. Elképesztő energiával bizonyította, hogy a főiskola rektoraként méltó volt a szenátus választására.

"Velünk vagy a nap minden percében, köszönjük a sok élményt, a barátságodat, az emberségedet" - mondta a pályatárs.

Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási szakállamtitkára régi barátként is búcsúzott a Liszt- és Kossuth-díjas kiváló művésztől. Mint mondta, a kezdetektől figyelte, ahogy fegyelmezett és elhivatott művésszé serdült. Kitartó munkája, céltudatossága meghozta az eredményét, 1997-től szólistája lett az együttesnek. Hazai és külföldi koreográfusok csiszolták stílusát, a világ kinyílt előtte, jelentős színpadokon léphetett föl, de mégis itthon maradt.

"A ház repertoárjában nélkülözhetetlen lettél és az ország legfiatalabb rektora 2006-ban" - tette hozzá az államtitkár, kiemelve, hogy ifjú Nagy Zoltán nagy ambíciókkal és határozott tervekkel indult, és lépésről-lépésre, kitartóan valósította meg a doktoriskola, a színvonalemelés, a külföldi kapcsolatok ügyét.

Manherz Károly Shakespeare szavaival zárta a megemlékezését: "jó éjt királyfi, nyugosszon angyal, éneklő sereg..."

A búcsúztatás után családi körben, a katolikus egyház szertartása szerint, a Farkasréti temetőben helyezik végső nyugalomra az operaház Kossuth-díjas magántáncosát.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok