2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Európai kulturális fórumot rendezett a francia EU-elnökség

2008. november 19.
Christine Albanel francia kulturális miniszter meghívására a magyar kulturális kormányzat által "arts and buisness" néven elindított, a kultúrába való befektetést serkentő törvényekről, valamint a magántőkének a kultúrába való bevonásárára tett magyar kezdeményezésekről számolt be európai kollegáinak Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a dél-franciaországi Avignonban.
Csák Ferenc a 2004-ben elfogadott filmtörvényt és az adókedvezményeket biztosító, készülő színháztörvényt is ismertette.

Az európai kulturális élet, a gazdaság és a média 250 szereplőjének és neves művészeknek a részvételével rendezte meg az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztét ellátó Franciaország a háromnapos Avignoni Fórumot, amelyet a kultúra területén annak szánt, ami a gazdaság területén a davosi fórum - tájékoztatta telefonon kedden az MTI-t a kulturális államtitkár.

A házigazda Franciaország annak az alapgondolatnak a jegyében hívta össze a találkozót, amely szerint a kultúra a gazdasági növekedés egyik olyan tényezője, a "jövő befektetése", amely nem áldozható fel a pénzügyi válság oltárán.

Csák Ferenc szerint a kezdeményezéssel Franciaország célja egy olyan állandó kulturális fórumot létrehozni, amely keretet adhat az uniós tagországoknak a közös fellépéshez, valamint a kérdéses témakörökben a civil szervezetek és a kulturális iparágban dolgozók véleményének kifejtésére és egyeztetésére a törvények megalkotása előtt. Bár kulturális téren nem létezik semmilyen európai irányelv, a kulturális tartalmak kezelésére és az országok közti eljuttatására szorosabb összefogást sürget a francia EU-elnökség - emelte ki Csák Ferenc. Megítélése szerint a fórumon világossá vált: Magyarországon példaértékű a gazdaság és a kultúra közelítésének kezelése.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a kulturális kormányzatok képviselői megvitatták, hogyan lehetne harmonizálni az adókedvezményeket és az általános forgalmi adót a kultúra területén, valamint hogyan lehetne visszaszorítani az internetről letöltött kulturális tartalmakkal történő visszaéléseket, amelyek következtében csökkenek a szerzői jogdíjakból fakadó bevételek.

Az Eurostat 2005-ös adatai szerint az Európai Unió 27 tagállamában közel 5 millióan dolgoznak a kultúra területén, nem számítva az ide kapcsolódó ágazatok által foglalkoztatottakat, mint például a turizmus. Olyan nagyvárosok, mint Berlin vagy Bilbao polgármesterei a fórumon elmondták, hogy a város GDP-jének tíz százaléka származik a kultúrából, és több 100 ezer munkahelyet teremtett a kulturális ipar; ami azt jelenti, hogy a film, a színház, a zene már új piacgazdasági faktorrá nőtte ki magát - mutatott rá az államtitkár.

Az EU elnöki tisztét január 1-én átvevő Csehország ígéretet tett, hogy folytatja a kezdeményezést és márciusban Prágában egy hasonló jellegű európai tanácskozást rendez.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok