2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: Magyarországon a zsidó kultúra új reneszánszát éli

2008. május 16.
Magyarországon a zsidó kultúra új reneszánszát éli - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Budapesten.
Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete és Hiller István oktatási és kulturális miniszter (Fotó: Ritter Doron)
Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete és Hiller István oktatási és kulturális miniszter
(Fotó: Ritter Doron)
 
A tárcavezető a magyar kormány nevében köszöntötte a 60. születésnapját ünneplő Izraelt a Vígszínházban tartott gálaesten, hangsúlyozva, hogy a magyarországi zsidó kultúra újjáéledését "szívesen támogatják".

Kiemelte, hogy a magyarok és a magyar zsidók évszázadok óta együtt élnek, városok, zsinagógák, versek és dalok emlékeztetnek a közös múltra, mindarra, amit apáink, ősapáink hoztak létre.

A miniszter beszédében gyerekkori élményét elevenítette fel. Mint mondta, Sopronban, ahol felnőtt, édesapjával sokat sétált a belvárosban, ott az egyik ház a reneszánszot idézte, vele szemben a középkori zsinagóga állt. Az ősök is egy utcában éltek - tette hozzá. A történet konkrét, de jelképes is - mondta, rámutatva, azt szeretné, ha ez a hagyomány élne tovább.

Magyarok, magyar zsidók, izraeliek képesek együtt építeni a közös kultúrát. Művészek, tudósok, kutatók álljanak egymás mellé és alkossanak közösen - emelte ki Hiller István.

Az ünnepi műsor a Ra'ananai Ifjúsági Zenekar koncertjével folytatódott, majd a közönség a Kibuc Kortárs Tánccsoport műsorát élvezhette. Az együttes szinte az egész világot bejárta, Európa, a Távol-Kelet, Észak- és Dél-Amerika és Ausztrália közönsége is megcsodálhatta művészetét.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok