2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: Agóra program kilenc megyei jogú városban

2008. október 20.
Kilenc megyei jogú város összesen 14,6 milliárd forint támogatásban részesül többfunkciós kulturális központ kialakítására az Agóra program keretében - jelentette be az oktatási és kulturális miniszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Hiller István elmondta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv társadalmi infrastruktúra operatív programja keretében kiírt, kétfordulós pályázat Szombathelyen és Egerben új kulturális központ építésére, Szekszárdon, Békéscsabán, Szolnokon, Tatabányán, Kaposváron, Hódmezővásárhelyen és Nyíregyházán pedig a meglévő intézmények integrálására, fejlesztésére ad lehetőséget.
 
Mint elhangzott, a közművelődési intézményeket érintő, ilyen összeggel támogatott fejlesztésre a rendszerváltás óta nem volt példa. A "kultúra várost épít" elv keretében kiírt Agóra programra tizenkét megyei jogú város adott be pályázatot, ebből kilenc település nyert el 1 és 1,75 milliárd forint közötti összegeket.
 
A támogatások pályázattól függően a beruházási költségek 71-93 százalékát fedezik, a beruházások 2010. december 31-ig valósulnak meg - mondta a kulturális tárca vezetője.
 
A program elsődlegesen azzal a céllal jött létre, hogy egy-egy intézmény megújuljon, másrészt több funkciót is magába olvasztva tudja ellátni a feladatait - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: nem volt kizárva a pályázatból az a település sem, amelyik új épületben tervezte elhelyezni kulturális központját.
 
Hiller István tájékoztatása szerint az Agóra pályázaton nem indulhattak olyan városok, amelyek a pólus programban címvárosok, vagy úgynevezett társvárosok voltak.
 
A miniszter újságírói kérdésre beszámolt arról, hogy kedden Pécsre látogat, és részt vesz "az egykori nagyszerű humanista költő és püspök" Janus Pannonius újratemetésén. A délutáni eseményt megelőzi egy konferencia, ahol Hiller István történészként előadást tart. A két programpont között a Pécsi Tudományegyetem helyi értelmiségiekkel, civil szervezetek vezetőivel és tagjaival találkozik, de az intézményben oktatási miniszterként az egyetem ügyeiről is tárgyalni fog.
 
Hiller István a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2010 program kapcsán közölte: november közepén a török kulturális miniszter meghívására Isztambulban és Ankarában folytat tárgyalásokat, az EKF 2010 programban szintén részt vevő Isztambul projektjének helyi és kormányszintű vezetőivel.
 
MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok