2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István Európa legnagyobb múzeumainak vezetőit köszöntötte Budapesten

2008. május 16.
"Ez a tanácskozás nemcsak a Szépművészeti Múzeumnak vagy Budapestnek, hanem az egész magyar kultúrának az elismerése" - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a világ legnagyobb múzeumainak vezetőit tömörítő, úgynevezett Bizot-csoport európai szekciójának tanácskozásán a Parlamentben.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

"Az elmúlt fél évtizedben a magyar múzeumok nagyon komoly átalakuláson mentek és mennek keresztül" - jelentette ki beszédében a miniszter. Szerinte a múzeumok és látogatóik között újfajta, modern kapcsolat alakul ki, és Magyarországon immár divat múzeumba járni. Hiller István megjegyezte, hogy ebben a folyamatban a jelenlévő igazgatók és a múzeumaikban dolgozó szakemberek tapasztalatait is felhasználták.

"Szerte a világon a kultúra egészének új szerepe, a kulturális politikának pedig új feladata van. A globalizált világban hihetetlen mennyiségű kapcsolat jön létre, s közülük azok lehetnek tartósak, amelyeknek kulturális bázisa és kulturális tartalma van" - mondta a tárca vezetője, hozzátéve: világszerte jellemző a kultúrában és a múzeumi világban, hogy a széles érdeklődő tömegek számára igyekeznek újabb és újabb élményeket és gondolatokat kínálni.

A miniszter megköszönte a jelenlévő intézményvezetőknek, hogy együttműködésükkel olyan nagy tárlatok létrejöttét segítették, mint a 2003-ban a Monet és barátai című, 2004-ben a négy évszázad francia képzőművészetét, 2006-ban Van Gogh műveit bemutató, avagy idén a Reneszánsz Évet nyitó Medici-kiállítás.

Fotó: Gordon Eszter

A Szépművészeti Múzeum meghívására Budapesten tanácskoznak Európa legnagyobb múzeumainak vezetői. Az ülésen a grémium 31 európai múzeumának több mint 40 vezetője vesz részt. A Bizot-csoport feladata - többek között - a vezető múzeumokat érintő közös stratégia kidolgozása, illetve a múzeumi és a kormányzati kulturális politikák összehangolásának előmozdítása.

A Szépművészeti Múzeum egyedüli magyar intézményként 2006 óta tagja a grémiumnak, meghívását az utóbbi években tapasztalható, a múzeum megújulását célzó lépéseknek köszönheti.

A budapesti konferencián jelenlevő legfontosabb múzeumok: a párizsi Louvre, a Museé d'Orsay és a Pompidou Központ, a londoni British Museum és a Tate, a berlini Staatliche Museen, a madridi Prado, a müncheni Bayerische Staatsgemäldesammlungen, az amszterdami Rijksmuseum, a Soprintendenza Speciale Per Il Polo Museale Fiorentino, a szentpétervári Hermitage, valamint a bécsi Kunsthistorisches Museum.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok