2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István a pécsi polgármesterrel tárgyalt

2008. február 4.
Az Európai Kulturális Fővárosa (EKF) program öt fő projektjéből négy az eredeti terveknek megfelelően valósul meg, a Nagy Kiállítótér is elkészül, de lehet, hogy más helyszínen - mondta Tasnádi Péter, Pécs polgármestere hétfőn Budapesten újságíróknak, miután tárgyalt Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel.
A polgármester elmondta: a Nagy Kiállítótér esetében vetődtek fel különböző kockázati tényezők, amelyeket vizsgálnak. Ha az eredeti helyszínen nem is, de mindenképpen megvalósul a Nagy Kiállítótér, illetve a Múzeum utca felújítása - közölte.

A kiállítótér esetében - folytatta - a pécsi püspökség által támasztott igények, valamint a régészeti feltárások miatt jelentősen megnövekedtek a kockázati tényezők.

Hozzátette: valamennyi beruházást 2010-ben átadják, de a regionális tudásközpont várhatóan 2010 nyarára készül el.

Tasnádi Péter elmondta, hogy a kulturális miniszterrel folytatott megbeszélésének nem volt tárgya a beruházások megvalósítása, azokról Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel egyeztetnek, és konszenzusra is jutottak, de a megállapodásról a miniszterrel közösen számolnak be.

A polgármester azt mondta, az önkormányzati miniszterhez hasonlóan ő sem látja szükségét kormánybiztos kinevezésének.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter arról számolt be, hogy az Európai Kulturális Főváros programegyüttes minden lényeges kérdésében megállapodott az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) Pécs vezetőivel, az idei programokat több mint 300 millió forinttal támogatja a tárca. Tasnádi Péter hozzátette: a 300 millió forinton túl a város az idei programokhoz további 150 millió forintot biztosít.

A miniszter a 2008-as programokról elmondta: olyan programokat támogatnak, mint a balkáni zenei fesztivál, illetve a Zsolnay életéről és tevékenységéről készülő film. A szaktárca vezetője kitért arra is, hogy tíz napon belül egy művészeti tanácsot kérnek fel, amelynek az lesz a feladata, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program kulturális, művészeti eseményeiről elkészítse, folytassa és befejezze a koncepcióalkotást.

A koncepciót először Pécs önkormányzata, majd az oktatási és kulturális miniszter elé terjesztik.

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere azt mondta, hogy a miniszter által említett programokon túl támogatni fogják az országos színházi találkozót, továbbá a filmünnepet is.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok