2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: "Reneszánsz főművek érkeztek Magyarországra"

2008. január 24.
"Soha nem járt még Magyarországon az itáliai reneszánsznak ilyen csodálatos műtárgy-együttese" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Szépművészeti Múzeumban "A Mediciek fénykora - élet és művészet a reneszánsz Firenzében" című kiállítás ünnepélyes megnyitóján.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Palle, palle!» Azaz: «Labdák, labdák!» Aki a Medicieket szerette és szereti, már a 14-15. században ezt kiabálta" - kezdte beszédét Hiller István, majd hozzátette, hogy a Medici-család hívei, ha örömüket vagy bánatukat akarták kifejezni, Firenze közepén megállva sohasem azt kiáltották, "Kormányzó!", vagy akiknek épp a nevét kellett volna, hanem azt: "Labdák, labdák!". A Mediciek ősi címere ugyanis orvosi labdacsokat ábrázol, így a név helyett a címerrel utaltak a Medici-családra.

"Annyira sokat mond ez a reneszánszról: nem egyszerűen csak kimond valamint, hanem érzékeltet, jelképez" - jegyezte meg a miniszter.

Fotó: Gordon Eszter

"Ez a kiállítás sok ember és sok szervezet hosszú hónapokon át tartó együttes munkája. Soha a mi hazánkban az itáliai reneszánsznak ilyen csodálatos műtárgy-együttese nem járt" - jelentette ki Hiller István, aki megköszönte az Olasz Köztársaságnak, budapesti nagykövetségének, illetve az Olasz Kulturális Intézetnek, valamint Firenze városának, hogy segítettek a kiállítás létrehozásában. Köszönetet mondott a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának és munkatársainak is, hogy ezt a tárlatot olasz kollégáikkal együtt összeállították, és a nagyközönség elé tárták.

Fotó: Gordon Eszter

A miniszter beszédében kitért arra is: a Medici-tárlat látogatóinak a tankönyvekből ismerős lehet majd itt egy-egy alkotás, hiszen olyan főművek érkeztek Budapestre, amelyek a világon mindenhol a reneszánszról szóló tananyag részét képezik.

"Csodálatos érzés, hogy a kiállítás egyik sarkában Mantegna, a másikban Brunelleschi alkotásait, ha felemelem a fejem Leonardo, ha pedig oldalra fordítom, akkor Michelangelo műveit pillanthatom meg. Ha majd bemennek ezekbe a termekbe, csak az a kérdés, melyiket válasszák elsőnek. A reneszánsz soha sehol nem volt egyszínű, hanem sokrétű és sokoldalú volt. Ezt próbálja bemutatni ez a nagyszerű tárlat." - tette hozzá a miniszter.

Beszéde végén a miniszter emlékeztetett arra, hogy éppen ma 550 éve, 1458. január 24-én koronázták királlyá Hunyadi Mátyást. Ezt az évet az ő emlékének, az ő tiszteletének és a reneszánsznak szenteli az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

A Reneszánsz Év ezen a héten vette kezdetét; a Mediciek fénykora című kiállítás az Év első nagyrendezvénye.

Fotó: Gordon Eszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok