2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: Több mint 29 milliárd forint jut művelődési házak felújítására, létrehozására

2008. március 27.
Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetése ma Szekszárdon folytatódott. Hiller István oktatási és kulturális miniszter először itt tájékoztatta a megye közművelődési szakembereit, intézményvezetőit a programnak azon részleteiről, amelyek a közművelődés és a közkultúra fejlesztéséről szólnak.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
"E program központjában a közösség áll. Célunk, hogy az emberek szívesen és méltó körülmények között találkozhassanak egymással, összejöveteleik az igazi művelődés lehetőségét hordozzák magukban. Az Új Műveltség program ehhez keretet és esélyt ad, nem akar minden feltételt megszabni" - emelte ki Hiller István a konferencián.

A szaktárca vezetője bejelentette: a művelődési házak felújítására, létrehozására, integrált közösségi szolgáltató terek működtetésére 2009 és 2011 között több mint 29 milliárd forint jut, míg programokra 2009-ben 800 millió, 2010-2011-ben pedig 2,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Hiller István hangsúlyozta, hogy az oktatás nem választható szét a kultúrától, ezért az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programban fontos szerepet kapnak az amatőr kórusok és a diákszínjátszó körök: az említett három évben összesen 600-600 millió forint támogatásra számíthatnak. "A program célja az is, hogy minél többen láthassák Magyarország kulturális értékeit. 2007-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium egész napos "Kul-túrát" szervezett 7000 gyermeknek Budapestre. Ennek folytatásaként 2009-ben 25 ezer, 2010-11-ben újabb 40-40 ezer diák tekintheti meg hazánk kulturális nevezetességeit. Erre a célra a program évente 100-100 millió forintot biztosít" - mondta a miniszter.

Fotó: Gordon Eszter
 
"A közművelődés maga a kultúrához való hozzájutás és közös tevékenység is egyben" - kezdte előadását Szekszárdon Vitányi Iván. Kiemelte: ezzel a területtel régóta nem foglalkoztak ilyen átfogóan. A program erősségei között említette a közösségi és az amatőr művészeti tevékenységek támogatását, az "agóra-jelleget", valamint a kisebbségek felemelését a kultúra által.

Halmai Gáborné országgyűlési képviselő előadásában hangsúlyozta, hogy program kiváló folytatása a korábban igen sikeres Közkincs-programnak. Szerinte a művelődési házak valódi esélyteremtő iskolák, amelyek segítenek a mindennapok megélésében. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a program által kínált támogatás.


Megújuló közművelődés - közösségi kultúra

Az OKM Kulturális Modernizációs Programja és a Közművelődési Stratégia alapján kidolgozott középtávú közművelődési program egyrészt a közművelődés szervezeti, infrastrukturális fejlesztését, másrészt a tartalmi megújítását helyezi a középpontba a következő években.

A program célja ezzel a kulturális esélykülönbségek csökkentése, a helyi, a kistérségi, a megyei és a regionális közművelődési intézmények infrastruktúrájának megújítása, a kulturális értékekhez, a néphagyományhoz való hozzáférés biztosítása valamint az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű csoportok hozzáférésének elősegítése.

A program "Kell egy hely" című fejezete a közművelődés infrastrukturális fejlesztéséről szól. Ennek részeként országos hatókörű fejlesztések valósulnak meg több nagyprojektben, melyek célja a többfunkciójú kulturális alapellátó intézmények szerepének növelése.

A fejlesztések költséghatékony, partnerközpontú helyi szolgáltatást eredményeznek, elsősorban azokon a településeken, ahol a feladatok ellátása hiányos, vagy színvonaluk nem korszerű.

A program második, "Esélyt a közösségeknek" című fejezete a közművelődés tartalomfejlesztési elemeit tartalmazza. A műveltség nem csupán egyéni, gyermekkorban megszerezhető tudás, annál jóval több: élő, közösségben megjelenő, megújuló és átadható, az egész életen átívelő, generációkat összekötő kincs. A helyi közösségek fennmaradása, megerősítése elképzelhetetlen a helyi kulturális értékek megőrzése és innovatív megújítása nélkül. Ez a generációk közti együttműködéssel, a hagyomány- és értéktisztelet átadásával, a közművelődési tevékenységeket tartalmukban megújító programok támogatásával valósítható meg.

Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programot 2008. március 4-én szakmai konferencián ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Ezután azonnal megkezdődött a társadalmi egyeztetés szakmai, érdekképviseleti és civil szervezetekkel.

Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program célja a magyar közoktatás és közkultúra megújítása.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok